Световната демокрация е продължила да запада стремглаво, сочи последното издание

...
Световната демокрация е продължила да запада стремглаво, сочи последното издание
Коментари Харесай

България продължава да отстъпва в класацията по демократичност

Световната народна власт е траяла да запада стремително, сочи последното издание на организацията „Индекс за демокрацията“ (EIU) за 2021 година, оповестено от сп. „ The Economist ”. Ежегодното изследване, което прави оценка положението на демокрацията в 167 страни въз основа на пет индикатора – избирателен развой и плурализъм, действие на държавното управление, политическо присъединяване, демократична политическа просвета и цивилен свободи – открива, че повече от една трета от популацията на света живее под властническо ръководство, а едвам 6,4 % се радват на цялостна народна власт.

България отстъпва с още един пункт в класацията и към този момент е на 53-ата позиция. За съпоставяне преди пандемията през 2019 бяхме 46-ти, а предходната година – 52-ри.

Индексът, с който е оценена България, е 6.64 – най-ниският ни от основаването на класацията през 2006 година. В последните 2 години трендът е съвсем на всички места в света е надолу, заради тежките рестрикции поради ковид. Това не е използвано в България, която, като се изключи началото на пандемията, не е затваряна и подлагана на тежки локдауни.

Най-тежка продължава да бъде оценката за политическата просвета на българите – едвам 4.38.

Резултатите на България, Унгария и Полша понижават леко, се прецизира от създателите на проучването. България изостава по линия на действие на държавното управление, защото страната организира три избора на парламент, с цел да преодолее политическата парализа и беше ръководена главно от неизбрани длъжностни лица.

В класацията страната ни се подрежда в група с показатели сред 6.50 и 7, в която преди нас са Индия, Бразилия, Панама, Суринам, Аржентина, Полша и Индонезия. След нас остават Филипините, Намибия, Хърватия, Гана и Унгария.

От съседите ни след нас са Румъния (61 място), Сърбия (63), районен съд Македония (73) и Турция (103). Гърция е с 19 места пред България и заема 34 позиция.

Добрата вест за нашия район е, че цели 3 страни съумяват да създадат сериозен скок и да преминат от категория „ хибриден режим “ в по-високия – „ дефектна народна власт “. Това са районен съд Македония, Черна гора и Молдова.

Скандинавските страни не престават да преобладават в челото на класацията, а три азиатски страни заемат последните места: Северна Корея беше изместена от дъното на класацията за първи път заради преврата в Мианмар и завръщането на талибаните в Афганистан.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР