Световната банка ще отпусне заеми от 80 млн. долара на

...
Световната банка ще отпусне заеми от 80 млн. долара на
Коментари Харесай

Световната банка одобри първи заем за Сомалия от 30 години

Световната банка ще отпусне заеми от 80 млн. $ на Сомалия, с цел да финансира промените в обществените финанси. Това е първото разпределяне на средства на държавното управление на раздираната от спорове страна от 30 години, оповестяват от финансовата институция, представени от Reuters.

Базираният във Вашингтон заемодател прекъсна връзките си със страната, когато в нея избухна революция през 1991 година

Банката възобнови поддръжката си за Сомалия през 2003 година, като съобщи, че ще се концентрира върху стратегиите за ХИВ/СПИН и отглеждане на животни дружно с други организации, само че без да отпуска директни заеми на държавното управление.

Тя възобнови директната връзка с федералното държавно управление на Сомалия едвам при започване на 2013 година

Управителният съвет на банката утвърди финансиране от 60 млн. $ за плана за финансови промени и 20 млн. $ за увеличение на локалните доходи и подсилване на обществените финанси.

" Заемите съставляват крайъгълен камък в развиването и възобновяване на Сомалия ", сподели банката.

Банката съобщи, че ще работи и с държавното управление в Могадишу за възстановяване на услугите като обучение и опазване на здравето, достъп до чиста вода, сила и финансиране за жителите си - по рамкова стратегия, наречена " Рамка за държавно партньорство ".

Икономиката на Сомалия се чака да нарасне приблизително сред 3.5 и 4.5% годишно през 2019-2022 година, когато ще се развива партньорството за обществени услуги, плануват от банката.

" Докато селското стопанство е от основно значение за стопанската система, то остава уязвимо на шокове. Като такива, услугите ще продължат да бъдат главен мотор на растежа, изключително във финансовия бранш, превоза, връзките и търговията ", споделя заемодателят.

Измъчвана от десетилетен спор, воден от племенни милиции, през последните няколко години Сомалия беше сцена на протести, дело на свързаната с " Ал Кайда " - " Ал-Шабаб ", апетит и морско пиратство.

Части от страната към момента са измъчвани от принуждение, само че степента на непоклатимост в столицата през последните години стартира да притегля вложения от локалните поданици и сомалийците, живеещи в чужбина.

Миналата седмица Международният валутен фонд съобщи, че чака стопанската система да нарасне с 3.1% през тази година от 2.3% през 2017 година, защото се възвръща от сушата предходната година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР