Световната банка се е ангажирала да помогне на Турция в

...
Световната банка се е ангажирала да помогне на Турция в
Коментари Харесай

Световната банка ще подкрепи закъсалата икономика на Турция, но това едва ли ще е достатъчно

Световната банка се е заела да помогне на Турция в използването на политики за подкрепяне на стабилизирането на стопанската система, като следва разгласяването на нова стратегия за поддръжка. Това съобщи шефът на организацията в страната, представен от Daily Sabah.

" В допълнение към нашата настояща стратегия в размер на $17 милиарда, през идващите три години чакаме финансова помощ от още $18 милиарда ", акцентира Умберто Лопес - шеф на Световната банка за Турция.

Тази сума включва непосредствено кредитиране на държавното управление, както и поддръжка за частния бранш.
 Съвместни планове на Турция и ОАЕ отварят 125 000 нови работни места
Съвместни планове на Турция и ОАЕ отварят 125 000 нови работни места

По-голямата част ще са в южната ни съседка

Пакетът е с ориентировъчно общо финансиране от към $35 милиарда, когато се вземат поради всички финансови принадлежности и това " дава отговор на показания мощен ангажимент и по-важното - дейностите, подхванати от администрацията за възобновяване на макроикономическата непоклатимост ", разяснява Лопес.

Като похвали цялостното икономическо показване на Турция през последните две десетилетия, Лопес акцентира, че непрекъснатата инфлация, надцененият обменен курс и фискалният напън, произлизащ от потребностите от разноски, свързани с опустошителните трусове през февруари, излагат този опит на риск.

Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) през юни утвърди $1,45 милиарда финансова помощ за подкрепяне на засегнатите от бедствията региони за възобновяване на общинската инфраструктура и жилищата на хората.

Колкото до противоречивите локални решения за стабилизиране на турската стопанска система, Лопес счита, че те са " повече от съответни ".

" Ние имаме вяра, че стягането на паричната политика, прилагано от централната банка, премахването на изкривяващите финансови регулации и ограниченията за фискалните доходи за ограничение на фискалния недостиг, прилагани от Министерството на финансите, са стъпки в вярната посока ".

Тази седмица Турция разгласи средносрочната икономическа стратегия на държавното управление, целяща междинен растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) от 4,5% в интервала 2024-2026 година с съществена цел - присъединение към страните с високи приходи. Според множеството международни икономисти обаче тази цел ще докара до още по-висока инфлация.
 Шоково покачване на главната рента в Турция
Шоково покачване на главната рента в Турция

Това е най-високото равнище на главната рента от 2019 година насам
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР