Световната банка (СБ) се стреми да създаде фонд за спешна

...
Световната банка (СБ) се стреми да създаде фонд за спешна
Коментари Харесай

Световната банка планира нов кризисен фонд на стойност 170 млрд. долара

Световната банка (СБ) се стреми да сътвори фонд за незабавна помощ в размер на 170 милиарда $, с цел да помогне на най-бедните страни, които са обхванати от голям брой рецесии.

Това съобщи президентът на институцията Дейвид Малпас, представен от Агенция Франс Прес.

"Пакетът за реакция при рецесии " ще продължи работата, стартирана по време на пандемията от COVID-19, и ще помогне на страните да се оправят с възходящата инфлация, която се утежни от съветската инвазия в Украйна, както и със "сериозния финансов стрес ", породен от високите равнища на дълга, сподели той.

"Това е продължение на огромната реакция при рецесии ", съобщи Малпас пред кореспонденти.

Високият дълг и инфлацията "са двата огромни казуса, пред които е изправен световният напредък ", сподели той.

"Дълбоко съм угрижен за разрастващите се страни. Те са изправени пред ненадейно повишение на цените на силата, торовете и храните ".

Миналата седмица основаният във Вашингтон заемодател за развиване намали прогнозата си за световния напредък през тази година. Очаква се МВФ да направи същото, когато разгласява обновените си прогнози във вторник.

Преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка тази седмица Малпас съобщи, че 15-месечният фонд за помощ ще работи до юни 2023 година и ще надгражда фонда за реакцията на Коронавирус на стойност 157 милиарда $, чийто период изтече през юни 2021 година

"Очакваме да отделим към 50 милиарда $ от тази сума през идващите три месеца ", сподели той и добави, че възнамерява през идващите седмици да разиска фонда с борда на банката.

Малпас повтори загрижеността си за бедните страни, изправени пред високи равнища на дълг, като означи, че 60% от страните с ниски приходи към този момент са изправени пред дългови усложнения или са изложени на висок риск.

Той предложи усъвършенствания в признатата предходната година Обща рамка на Г-20, която трябваше да предложи път за преструктуриране на огромните дългови натоварвания, само че към момента не е дала резултати, оповестява БГНЕС.

Основна спънка е неналичието на информация за размера на дълга, който частни компании и държавни управления дължат на Китай, както и на някои други кредитори.

Финансовите министри от Г-20 ще се срещнат в сряда в границите на пролетните срещи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР