Световната банка прогнозира рязко покачване на световните цени на енергията,

...
Световната банка прогнозира рязко покачване на световните цени на енергията,
Коментари Харесай

Светът е на ръба на суровинен шок: първите вече заплуваха

Световната банка предвижда внезапно повишаване на международните цени на силата, което ще докара до най-големия скок на цените на суровините от половин век насам.

Съгласно данните от отчета на банката за стоковите пазари през април, международните цени на силата, които един път към този момент са се повишили внезапно заради локдауните, свързани с ковид, в този момент на фона на съветската специфична интервенция в Украйна, ще не престават да се повишават като през 2022 г ще доближат растеж от 50,5%.

" Това е най-големият стоков потрес, който претърпяваме от 70-те години на предишния век. Както и тогава, шокът се утежнява от повишаването на рестриктивните мерки върху търговията с храни, горива и торове ", се сподели в изказването на вицепрезидента на Световната банка Индермит Гил.

По неговите думи, глобите, наложени на Русия, са подкопали международната търговия със артикули, причинявайки голямо нарастване на цените на силата. Предвижда се цените на храните да се покачат приблизително с 22,9% тази година, което е максимален растеж от 2008 година, освен това като цените на пшеницата ще скочат с 40% до рекордно високи равнища.

Украйна и Русия обичайно се назовават " международната кошница за самун ", тъй като тези две страни са най-големите снабдители на зърнени храни, изключително на царевица и пшеница.

Тази година се очакваше Украйна да изнесе 10% от международната пшеница, само че доставки няма да има. Русия, на фона на наложените против нея наказания, краткотрайно спря износа на селскостопански артикули за ЕАЕС от 15 март.

" Тези събития започнаха да издигат призрака на стагфлация. Политиците би трябвало да употребяват всяка опция, с цел да усилят икономическия напредък в своите страни и да заобикалят дейности, които ще навредят на международната стопанска система ", сподели Индермит Гил.

Двете най-големи стопански системи в Европейски Съюз балансират " на ръба "

Голяма част от Европа в този момент е изправена пред стагфлация, " кошмарна композиция " от висока инфлация, плюс намаляващ стопански напредък и безработица, заяви CNN.

Най-лошото е в Германия и Франция. Ако първата към момента се готви " за огромни проблеми " - Бундестагът намали прогнозата си за напредък за настоящата година до 2,2%, предупреждавайки за допустима криза, в случай че доставките на газ от Русия спрат, то втората към този момент е потънала в това положение - инфлацията доближи идващия най-много, а покупателната дарба на популацията се срина – „ разноските на семействата паднаха с 1,3% “.

Лавров: Те сами са си отговорни

Западните политици упрекват Русия за продоволствената рецесия, която е подготвена да завладее Европа, макар че обективната причина за проблемите са антируските наказания, наложени от Запада.

„ Сегашната обстановка изостри казуса. Западните наказания разрушиха веригите за доставки на храни. Десетки непознати кораби са в украински пристанища в Черно и Азовско море, тъй като са под наказания. Ние сме подготвени да ги пуснем, само че украинското държавно управление не сътрудничи “, изясни външният министър на РФ Сергей Лавров в изявление за телевизионния канал Ал Арабия.

" Напук на съседа ще си замразя ушите "

Междувременно, до момента в който най-големите европейски стопански системи търсят метод да се защитят и да забавят момента на отвод от съветските енергийни източници, двете най-„ ревностни “ страни, размахвайки безсистемно ръце, безусловно се хвърлиха във водовъртежа: България и Полша предизвикателно отхвърлиха възнаграждение на газа в рубли. И " Газпром " - за тяхно значително учудване - не потегли да ги убеждава, а просто спря доставките.

Интересна е реакцията на София и Варшава. Вместо да признаят, че разпоредбите на играта са се трансформирали, те... упрекнаха Москва в изнудване.

" Това е офанзива против Полша! Ние се подготвяхме за този миг от години. Ще се оправим с това изнудване, с тазидулото, допряно до слепоочието, тъй че поляците да не го усетят! ", - сподели полският министър председател Матеуш Моравецки.

" Няма да се поддадем на подобен рекет. Едностранното извиване на ръцете е неприемливо! ", възмути се и българският му сътрудник Кирил Петков.

Припомняме, че полските управляващи, които настойчиво се нареждат като прословути русофоби, по-рано обявиха, че ще се оправят добре и без съветски газ, защото всичките им складове са цялостни. И решително твърдяха, че нищо не заплашва енергийната сигурност на страната. Но упованията не отговаряха на действителността. След прекъсването на доставките на газ, от централното газоснабдяване бяха „ откачени “ десетки области в няколко войводства.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР