Световната банка представи три сценария за развитие на световната икономика

...
Световната банка представи три сценария за развитие на световната икономика
Коментари Харесай

Световната банка с три сценария за глобална рецесия

Световната банка показа три сюжета за развиване на международната стопанска система през тази и идната година и проучва вероятността от настъпване на криза, написа финансовият портал " Финам ". В изследването преди всичко се отбелязва, че прогнозите по-скоро не сочат настъпването на световна криза през 2022-2023 година Но в същото време опитът от предходни рецесии демонстрира, че би трябвало да са се случили в последно време или да се случат на процедура в околните месеци най-малко две събития, които усилват вероятността от световна криза в близко бъдеще.
" Първо, всяка световна криза от 1970 година насам е била предшествана от доста намаляване на световния стопански напредък през миналата година, както се случи в последно време. Второ, всички предходни световни рецесии съответстваха с внезапно закъснение или същинска криза в няколко огромни страни по едно и също време ", изясняват от Световната банка.
В документа на институцията се акцентира, че международната стопанска система е в разгара на един от най-синхронизираните в интернационален проект епизоди на стягане на парично-кредитната политика на огромните централни банки през последните пет десетилетия.
" Тези дейности са нужни за ограничение на инфлационния напън, само че техните взаимно усилващи се резултати могат да доведат до по-голямо влияние от предстоящото, както при стягане на финансовите условия, по този начин и за още по-голямо закъснение на стопанските системи ", се споделя в изследването.
Базовият " сюжет " на СБ за развиване на международната стопанска система е в сходство с последните консенсусни прогнози за стопански напредък и инфлация. Това обаче значи, че предстоящата понастоящем степен на стягане на паричната политика може да не е задоволителна, с цел да възвърне ниската инфлация навреме, се отбелязва в документа.
При втория сюжет, който допуска внезапен стопански спад, нарасналите инфлационни упования ще провокират в допълнение по едно и също време стягане на парично-кредитната политика от огромните централни банки. И при този сюжет международната стопанска система ще избегне криза през идната година.
При третия сюжет - този на настъпване на световна криза, спомагателните покачвания на главните лихви ще доведат до внезапна преоценка на рисковете на международните финансови пазари и ще доведат до световна криза през 2023 година
" Ако продължаващото световно закъснение на стопанските системи се трансформира в криза, световната стопанска система като цяло може да се окаже пред по-големи непрекъснати загуби в индустриалната сфера спрямо трендовете преди пандемията ", предвиждат от Световната банка.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР