Световната банка планира да представи след около две години заместител

...
Световната банка планира да представи след около две години заместител
Коментари Харесай

Световната банка ще опита да замени злополучния доклад Doing Business

Световната банка възнамерява да показа след към две години сурогат на водещия си отчет " Правене на бизнес " (Doing Business) за бизнес климата на страните, който беше анулиран след скандал за манипулиране на данни, сподели през седмицата основният икономист на банката Кармен Рейнхарт.

Рейнхарт, която беше издигната до висшия мениджмънт като част от устрема на банката да възвърне доверието си след етичните проблеми, сподели пред " Ройтерс ", че някои основни концепции за новия артикул към този момент са ясни.

Те включват повече бистрота за главната методология, по-голямо разчитане на данни от изследвания от компании и по-малко фокусиране върху класирането на страните.

" Основните елементи ще бъдат публично притежание ", сподели Рейнхарт. " Публичността е значим фактор за възобновяване на доверието. " Банката също по този начин ще акцентира на данните от изследването, с цел да понижи ролята на преценката и да отстрани аспекта на " конкурс за хубост " в класацията, който подтиква страните да " разиграват системата ".

През септември бордът на банката спря дефинитивно публикуването от годишния отчет след външен обзор за нередности в данните във версиите за 2018 и 2020 година стигна до умозаключение, че висши банкови чиновници - в това число тогавашният основен изпълнителен шеф Кристалина Георгиева, която в този момент оглавява МВФ, и някогашният български финансов министър Симеон Дянков - са притискали личния състав да създадат промени.

Адвокатската адвокатска фирма WilmerHale към момента работи по втори отчет за допустимо непозволено държание на личния състав по отношение на измененията в данните, от които са се възползвали Китай, Саудитска Арабия и други страни.

Бордът на Международния валутен фонд поддържа Георгиева след дълъг обзор на изказванията, само че тя въпреки всичко може да бъде забъркана във втория отчет.

Рейнхарт сподели, че сагата е уязвила доверието в Световната банка и ще са нужни време и старания, с цел да се възвърне доверието.

" Важно е индикаторите за меродавност да не са основани на мнението на персони, а да са основани на системи ", сподели тя, добавяйки, че банката е въвела " доста защитни ограничения " през последната година.

" Нищо в живота не е безвредно, само че понижаваме... вероятността за злоупотреби ", сподели тя. " Надяваме се, че доверието ще дойдо по-късно. Знаете, че то е нещо, което е мъчно да се построи и елементарно да се загуби. Но времето ще покаже. "

Райнфарт поръча главен обзор на методологията в Doing Business от външен съвещателен екип, откакто вътрешно бяха изразени опасения по отношение на манипулирането на данни.

Полученият обзор от 84 страници с много остри рецензии прикани за серия от коригиращи дейности и промени, акцентирайки оформил модел на старания от държавните управления да въздействат върху класацията.

Текстът упрекна банката за липса на бистрота във връзка с главните данни и съобщи, че би трябвало да спре да продава консултантски услуги на държавните управления, ориентирани към възстановяване на техните резултати в годишния отчет - процедура, която съгласно Рейнхарт, е спряна още през 2020 и 2021 година

Рейнхарт сподели, че банката ще прегледа по-подробно следствията от абсурда и какви други ограничения са нужни, откакто вторият отчет на WilmerHale бъде приключен. " Това е мост, по който ще би трябвало да преминем, откакто цялостният отчет бъде оповестен ", сподели тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР