Световната банка намали прогнозата си за икономически растеж в Западните

...
Световната банка намали прогнозата си за икономически растеж в Западните
Коментари Харесай

Световната банка намали прогнозите за растеж в 6 държави от Западните Балкани

Световната банка понижи прогнозата си за стопански напредък в Западните Балкани до 3,2% през 2018 година от предходната си прогноза за 3,3% и предизвести, че структурните промени са нужни, в случай че районът желае да се развива стабилно в средносрочен проект ., оповестява " Ройтерс ".

Банката добавя, че чака районът, който обгръща Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия , да нарасне с 3,5% през 2019 година, спрямо плануваните 3,6% в отчет от ноември 2017 година

Банката разпознава комерсиалният протекционизъм , нормализирането на лихвените проценти в международен мащаб, ниският капацитет за напредък и несигурността във вътрешните политики като съществени опасности за вероятностите.

" Тези опасности могат да бъдат смекчени посредством усъвършенстване на разноските и създаване на фискално пространство за промени , които усилват растежа, и посредством по-стратегически метод за повишение на конкурентоспособността ", разяснява банката

Преди международната финансова рецесия през 2008 година балканските страни са наводнени с на ниска цена капитал, което е асъдействало за междинния растеж от 5% до 7% годишно.

Международният валутен фонд и други интернационалните организации приканват шестте страни да понижат своя обществен бранш, да реформират своите пенсионни системи и да приватизират държавно следени сдружения, с цел да се оправят с внезапното повишаване на бюджетните дефицити и безработицата.

В своя отчет Световната банка добавя, че до момента в който безработицата пада в множеството страни през 2017 година, тя варира от 13,5% в Сърбия до 30,4% в Косово .

" Над 80% от новите работни места са в услугите, най-много търговията на дребно и търговията на едро, подкрепени от растежа на потреблението ", показва отчетът.

Само Сърбия и Босна означават бюджетни остатъци през 2017 година В останалата част от района дефицитите не престават, постоянно и поради неприятни целеви обществени помощи и дотации. За да се оправят с това, Албания, Черна гора и Косово се пробват да усилят растежа и да съживят финансовите вложения , изяснява Световната банка.

" Внимателното финансиране, обществените вложения и бюджетиране ще оказват помощ да се подсигурява, че фискалните опасности, свързани с вложенията, ще бъдат сведени до най-малко ", добавя отчетът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР