Световната асоциация на издателите на новинарски медии () изразява сериозно

...
Световната асоциация на издателите на новинарски медии () изразява сериозно
Коментари Харесай

Световната асоциация на издателите зове Лев инс да се откаже от делото срещу Mediapool.bg

Световната асоциация на издателите на новинарски медии () показва съществено безпокойствие във връзка правосъдния иск, заведен от " Лев инс " против самостоятелния новинарски уебсайт Mediapool.bg.

WAN-IFRA декларира в послание към застрахователната компания, че прави оценка този иск като SLAPP (стратегическо дело против публичното присъединяване - Strategic Lawsuits Against Public Participation) - или както е известно на български, " дело-шамар ".

Ето какво се споделя в позицията, подписана от Винсънт Пейрен, изпълнителния шеф на международната организация WAN-IFRA:

Делото за клюка, което сте завели против Mediapool, е по едно и също време отмъстително по своята същина и безпричинно всъщност.

Наказателната същина на Вашата рекламация става видна от размера на желае - един милион лв. – сума, която надвишава съвсем трикратно годишните доходи на изданието и в случай че бъде присъдена, то съвсем несъмнено ще докара до разпродажба на медията. Както наподобява, действителната цел на този иск е да възпира други медии да отразяват тематиката за интернационалната система Зелена карта “ в застраховането.

Що се отнася до основателността на желае, заведен от " Лев инс ", изказванието за " клюка " наподобява изключително неубедително като се има поради, че обявата, поради която уеб сайтът Mediapool е даден под съд, е директен откъс на финансовия министър Росица Велкова, взет от обществено налична стенограма от съвещание на държавното управление.

С оглед всички тези аргументи ние считаме, че заведеното от " Лев инс " дело попада тъкмо в определението, обещано от Европейския съюз на SLAPP каузи (дела шамари): като " корист с право на правосъден иск " и " форма на тормоз и заплашване, употребявани против бранителите на публичния интерес ".

Призоваваме " Лев инс " да се откажат от делото си за клюка против Mediapool и в бъдеще да се въздържат от офанзиви против публицистиката в публичен интерес.


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР