Световната антидопингова агенция (WADA) следи случая с тримата плувци, уличени

...
Световната антидопингова агенция (WADA) следи случая с тримата плувци, уличени
Коментари Харесай

WADA следи ситуацията с уличените в допинг български плувци

Световната антидопингова организация (WADA) следи случая с тримата плувци, уличени в приложимост на анаболния стероид станозолол. Това заяви пред bTV юристът на трите момчета - Борис Колев, след чуване пред Българския олимпийски комитет (БОК).

Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов бяха уличени в използването на допинг през януари. От федерацията по плуване желаеха проучване на всички хранителни добавки, давани в националния тим, което не откри съществуване на неразрешени субстанции. Адвокат Колев дефинира делото като комплицирано.

" Да, WADA сигурно следи случая, както мога да ви кажа, че всяко едно решение, което ще се вземе от нашата дисциплинарна комисия предстои на обжалване от Спортно арбитражния съд в Лозана, тъй че в случай че резултатът не е удобен за нас, момчетата са подготвени да стигнат до края. ", разяснява адв. Борис Колев пред bTV.

" Ние разчитаме, че тук ще се оправим и да стигнем до заслужено решение. Надяваме се на цялостно оправдаване, само че в случай че бъде някакво наказване, то най-малко да бъде за къс интервал. ", добави той.

На чуването в БОК участваха президентът на плувната федерация Георги Аврамчев, селекционерът Кристиян Минковски и лекарят на националния отбор доктор Любомир Петров.

В края на февруари bTV разкри за 3 позитивни проби на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Разследването ни откри и други порочни практики в тима. Плувците описаха, че са им били давани хапчета от националния селекционер Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров , без да бъдат уведомявани какво съдържат.

Баблаков, Николов и Панайотов бяха изслушани от президента на федерацията и треньора, а на запис от срещата, с който bTV разполага, се чува по какъв начин Георги Аврамчев декларира, че в случай че е знаел за веществото, е щял да " скрие " плувците от инспекция. След в началото отказване, той призна, че гласът е негов, само че единствено се е опитвал да вдъхне убеденост на момчетата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР