Световен шампионат с електрически тротинетки, вдигащи 100 км/ч - звучи

...
Световен шампионат с електрически тротинетки, вдигащи 100 км/ч - звучи
Коментари Харесай

От тротинетки до SUV: електрическите световни шампионати се разрастват

 mymotto
Световен шампионат с електрически тротинетки, вдигащи 100 км/ч - звучи необичайно, само че това ще се случи през 2022 година За задачата беше основан специфичен модел електрически скутер - S1-X, който ще е в основата на новия международен шампионат.

" Това си е спортно средство. И е изцяло друго ", съобщи пред Би Би Си Никола Шимека, създател на компанията YCOM, която е основала новия модел.

S1-X е с надуваеми гуми, има 1.5 киловатчаса батерия и е с шаси от въглеродни нишки. Според основателите ѝ карането е доста устойчиво. " Това, което беше в действителност впечатляващо, е увереността, която ти дава ", споделя Шимека.

Новият модел ще бъде употребен за първото международно състезание за електрически тротинетки. Това обаче надалеч не е първото надпревари с електромобил. Формула Е съществува от няколко години, а по-рано тази година започнаха сериите Extreme E, в които се употребяват електрически модели SUV, които вземат участие в офроуд надпревари. От 2022 година ще има и сходен шампионат, само че по улични трасета в разнообразни градове по света.



Състезателите в шампионата за електрически тротинетки ще имат тежка задача, защото ще би трябвало бързо да се приспособяват към всеки завой. Всяка серия обаче ще е единствено по четири или пет обиколки, като една от аргументите е относително дребната батерия, която няма да издържи по-дълго. Едно зареждане ще покрие към три или четири серии.

Свикването с електромобил в спортна конюнктура е мъчно за доста от хората, занимаващи се с този вид спортове.

" Всички ние сме пристигнали от стандартните моторни спортове и се справяхме добре с ръководството на коли с мотори с вътрешно горене. Когато започнахме с електрическа спортна кола, си казахме: " Какво, по дяволите, вършим тук ", споделя Роджър Грифитс, шеф на тима " Андрети юнайтед " в Extreme E.

По неговите думи може да отнеме три или четири часа за пускане на електромобил с изтощена батерия, против единствено час за изстудяване, презареждане и инспекция на болид от Формула 1.

В тези спортове има и разнообразни съображения за сигурност поради електрическите детайли в колите. При сериозна злополука, каквато имаше предишния месец на съревнование от Extreme E в Сардиния, инженерите би трябвало да са сигурни, че няма открити елементи от електрониката поради огромния волтаж.

Автомобилите са по-тежки поради батериите, само че за разлика от моторните спортове тежестта не се трансформира в течение на надпреварата, защото няма гориво. За Extreme Е всички водачи употребяват еднакъв модел електрически SUV, кръстен Odyssey 21. Колите се зареждат от генератор, който употребява или биогориво, или водород.

" Тук сме, с цел да демонстрираме, че тези коли може да са зелени ", споделя Грифитс.

Във Англия стартира нов шампионат по раликрос за електрически коли. Координаторът на шампионата Шърли Гибсън съобщи, че това е бъдещето. Според нея сходни надпревари би трябвало да включват повече известни тимове и водачи, които да дадат подтик на електрическите надпревари.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР