Светослав Гаврийски и Виктор Йоцов са получили на 25 февруари

...
Светослав Гаврийски и Виктор Йоцов са получили на 25 февруари
Коментари Харесай

Светослав Гаврийски става член на Надзорния съвет на ОББ

Светослав Гаврийски и Виктор Йоцов са получили на 25 февруари утвърждение от Българска народна банка за членове на надзорния съвет на Обединена българска банка (ОББ) .

Гаврийски е една от емблематичните фигури на българския банков и финансов бранш. До 1997-а е заместител министър на финансите и като подобен е един от главните участници в договарянията на България с Международния валутен фонд и кредиторите ни от Лондонския и Парижкия клуб.

Министър на финансите Гаврийски става през 1997-а в служебното държавно управление на Стефан Софиянски . Няколко месеца по-късно, при държавното управление на Иван Костов, е определен за шеф на Българска народна банка. Работи интензивно за въвеждането и одобряването на режима на Валутен ръб в България и за възобновяване и стабилизирането на българския банков бранш. Негова е фразата: " Валутния ръб може да има доста татковци, само че майката е една - Българска народна банка ".

Остава отпред на Българска народна банка до октомври 2003-а когато след диспути в Народното събрание пред неговата кандидатура ръководещото болшинство на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи избира за шеф на Българска народна банка тази на Иван Искров. Това е първия случай когато двамата претенденти пазят стратегии за развиване на Централната банка. При този избор Движение за права и свободи в началото е дала обещание поддръжката си на Гаврийски, само че по-късно се отмята от дадената му дума. По този мотив, след съвещанието на което Искров е определен за шеф, в коридорите на Народното събрание Гаврийски, сбито отбелязва: " Глас турски, глас Божи ".

През 2005-а Гаврийски несполучливо взе участие в изборите за кмет на София като претендент на Демократи за мощна България. Същата година се причислява към мениджърския екип на " Алианц банк България ", където става основен изпълнителен шеф. Работи на тази позиция до 2017-а. Като водач на мениджмънта на " Алианц Банк България " е бил ръководител на Асоциацията на банките в България.

През 2014-а по време на рецесията, при разискването на въпроса за банковата почивка в Българска народна банка, засегнат от неуверената позиция на някои от представителите на комерсиалните банки събрали се в Българска народна банка, Гаврийски декларира: " Вие правете каквото желаете, в понеделник " Алианц Банк " ще отвори и ще обслужва без проблеми всички свои клиенти. А аз ще събера публицистите и ще им опиша какви ги вършите вие тука ".

Виктор Йоцов е един от известните български икономисти . В интервала 1986 - 1995 година е теоретичен помощник в секция " Аналитично-прогнозна активност " на Икономическия институт при Българска академия на науките . През 1995-а стартира работа в Българска народна банка като специалист в отдел " Платежен баланс и външен дълг ", а от 1997 година е шеф на отдел " Икономически проучвания ". От 2001-а е изпълняващ длъжността основен икономист на Българска народна банка и шеф на дирекция " Икономически проучвания и прогнози ". В интервала 2003 - 2010 година Йоцов работи като представител на България в Международния валутен фонд .

През 2015-а е номиниран от политическа партия АБВ за претендент за шеф на Българска народна банка , само че губи конкуренцията с Димитър Радев, които е определен за гуверньор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР