Светлият празник Великден винаги е бил време на радост и

...
Светлият празник Великден винаги е бил време на радост и
Коментари Харесай

Как е изглеждал Великден на страниците на старите вестници във Варна

Светлият празник Великден постоянно е бил време на наслада и вдъхновение, описват старите варненски вестници. Още след Освобождението на техните страници е отделено за място за разсъждения над смисъла на Възкресението и за поздравления към съгражданите.

Православните варненци започвали подготовката за Великден още от Лазаровден. Те носели в себе си традициите и обичаите и се чувствали ангажирани да ги предадат на децата си. " И този бит е представян в училишата, изиграван е неведнъж посредством битовата сценка, готова от Александър Кръстев ", споделя Кристияна Димчева, краевед в Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” - Варна.
Великденските яйца се събирали отдавна и това било задача на най-възрастната жена в дома. " А споделят, че гагаузките още от предната вечер боядисвали три червени яйца, отдадени на бог на богородица и на Христос и ги носели на околните в отвъдното, на гробищата. Оставяли ги там и на сутринта започвали да мислят за живите ", споделя още Димчева.
В списание “Женски свят”, излизало в края на 19 век, се дават скъпи препоръки за дилемите на домакините. Най-вече по какъв начин да замесят козунаците, които тогава не се купували от магазина. " Те всичките се месят – месят втасват, месят втасват и по този начин часове, преди да се отнесат във фурната ", изяснява специалистът.
Всяка година на Великден вестниците отделяли страница за поздравления – от регионалния управите, от кмета, от видни локални големци и от разнообразни магазини, заведения за хранене и заведения. Пак от вестниците жителите можели да научат къде е организиран обичайният великденски панаир.
По предписание всички издания на Великден били с празнично червени букви, а във всяко детско списание или брошура имало стихотворения, отдадени на най-светлия християнски празник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР