Светлият празник на буквите, празник на българската азбука, просвета и

...
Светлият празник на буквите, празник на българската азбука, просвета и
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Да съхраняваме и да доизграждаме държавата на Духа

Светлият празник на буквите, празник на българската писменост, култура и просвета, на тържеството на несекващия през столетията ентусиазъм на християнския български дух за одобряване в светлината на познанието, е натурален израз на онази наслада и заслужена горделивост, които удивителните и всепризнати по целия свят достижения на нашата висока нематериалност, просвета и просвета непроменяемо пробуждат в душите ни и в нашите сърца.

Това се споделя в послание на Българския патриарх Неофит в Деня на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Когато всенародно честваме този празник, ние преди всичко благодарим и изричаме благодарност на Всевишния Бог, за Неговата неизменима велика благосклонност и великодушие, помнейки, че „ … всяко положително даяние и всеки идеален подарък иде от горната страна, слизайки от Отца на светлините “ (Иак. 1:17), след което отдаваме дължимото и на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, просветители и първоучители на християнския български жанр и на всички славянски нации, дружно с всички тези, които във времето са допринасяли за пребъдването на тяхното боговдъхновено и народополезно дело, градейки неуморно, с посвещение и безрезервност върху положените от тях здрави основи - написа още в обръщението.

Днес свеждаме глави освен пред облиците на първоучителите, само че и пред всички тези, които тихо, с неизменност и безрезервност не престават да градят внушителното здание на нашата нематериалност и култура, на нашата българска просвета и богата просвета: учители от главния и от междинния учебен курс, академични преподаватели, научни и културни служащи, библиотечни и читалищни дейци, хора на словото – всички, които със своя труд не престават делото на светите равноапостолни Кирил и Методий, през днешния ден справедливо се радват на нашата респект и почитание.

В този ярък празничен ден светата Православна черква насочва своите молебствия към Всемилостивия Бог да благоволи над всички тях и над целия български народ, да ни пази от духа на леността и нерадението, с цел да можем, правилни на заветите на нашите предшественици, да съхраняваме и да доизграждаме издигнатата от тях страна на Духа – скъпата на сърцата ни Майка България! - приключва обръщението на Патриарха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР