Светлината се смята за добре позната на учените, но според

...
Светлината се смята за добре позната на учените, но според
Коментари Харесай

Учени откриха странен нов свят на светлината

Светлината се счита за добре позната на учените, само че съгласно нови открития на Харвардския университет, тя може доста повече в сравнение с се предполагаше. Те са основали инструмент, който може да генерира нови, по-сложни положения на светлината по напълно друг метод, оповестява университетът в уеб страницата си.

Загадка на 4500 година - скрито помещение откриха в Хеопсовата пирамида

Археолози откриха предпазен механизъм в Хеопсовата пирамида

Използван е методът за така наречен метаповърхности. Това са материали с наноструктура, която може да пречупва светлината и да я слага в странни и считани за невъзможни положения. Например да се завърти в серпантина или да се раздели като вилица. Подобно манипулиране на светлината отваря опция за потреблението ѝ за най-различни цели, в това число извънредно висока резолюция на изображения, молекулярна операция и за връзки.

Новата метаповърхност разрешава още по-сложни интервенции със светлината, проучване на още нейни вероятни положения, само че и проучване на още приложения на структурна светлина, разясняват учените от университета. Те към този момент са патентовали създаването и са почнали изследвания за нейното комерсиализиране.

Засякоха нови гравитационни талази от неутронни звезди

Как са се родили гравитационните талази, за които Айнщайн е знаел 100 година по-рано

Разработката разрешава смяна на положението на светлината посредством смяна на нейната поляризация. Използва се свойството на светлината да придвижва освен кръгова поляризация, да вземем за пример както планета се върти към оста си, само че и орбитална инерция, т.е. както планета обикаля към звездата си. Накратко, изобретението разрешава ръководство и операция на светлината по способи, които до момента не са считани за вероятни.

Сред евентуалните приложения на технологията е молекулярна операция и оптични пинцети, които употребяват светлина, с цел да местят молекули. "Ако осветим устройството с една поляризация на светлина, това ще сътвори поле от избран тип. Ако желаеме да променим полето, просто променяме поляризацията на светлината ", разясняват учените.

Китай сътвори непробиваем квантов сигнал от спътник

Разработката им може да да промени и много от фундаменталните разбирания за физиката. Използването на сходни структурирани лъчи може да се приложи в квантовата оптика и квантовата информация, оптична връзка и други Потенциалът е огромен и съгласно учените създаването може да докара до неподозирани и непредвидени открития и приложения.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР