Светли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила,

...
Светли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила,
Коментари Харесай

Стая с прозорци без решетки и гледка към Рила – как ще изглежда новият затвор в Самораново

Светли стаи с прозорци без решетки и панорама към Рила, бюро, две кревати, дрешник, няколко рафта за книги и персонални движимости и независимо санитарно помещение. Така ще наподобява килия в нов затвор в село Самораново, община Дупница, който следва да бъде построен до март 2024 година Проектът е на Министерството на правораздаването, а финансирането е в размер на 17.5 млн. евро и идва от Норвежкия финансов механизъм. Новият затвор ще бъде с потенциал до 400 души.

Новият затвор ще разполага със спортни площадки, модерна постройка за образования, библиотека, административен център и постройка за чиновниците, както и повече зелени пространства. Целият затвор ще бъде обособен от селото с висока ограда, само че сред другите зони вътре няма да има загради. По план е планувана и постройка с преходни жилища, в които да бъдат настанявани пандизчии, които следва да излязат на независимост.

Проектът бе показан от Министерството на правораздаването и представители на Норвежкия финансов механизъм, а задачата е България да отговори на европейските условия и да ползва по-хуманен метод към лишените от независимост, като им обезпечи естествени условия за живот. Идейният план за построяването на новия затвор е на проектант Божидар Хинков, написа Дневник.
“Нужен е по-хуманен метод към лишените от независимост, възстановяване на материалната база и битовата среда, повишение на опциите за интеграция,както и по-висок потенциал и по-добри условия за чиновниците в пандиза. Предстои усилена работа и реставрация на няколко пандиза в цялата страна”, изясни шефът на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” Ивайло Йорданов.
Ремонти по планове, свързани с Норвежкия финансов механизъм, са планувани в няколко пандиза от друг вид в цялата страна – Пловдив, Бобов дол, Враца, Петрич, Бургас, Пазарджик. По 3 разнообразни плана на обща стойност над 19.3 млн. евро с изключение на ремонтите се планува образование на чиновниците в пандизите, нови софтуери и построяването на новия затвор в Самораново. Някои от постройките, бивше военно отделение, ще бъдат съборени, а като част от материалите ще се употребяват наново.

 Общ взор към комплекса на пандиза, които следва да бъде построен в Самораново

© Министерство на правораздаването
Общ взор към комплекса на пандиза, които следва да бъде построен в Самораново
Подобен обект в България не е строен в последните 50 години, акцентира арх. Хинков и разяснява, че отношението към пандизчиите в България също е изостанало.

“Идеята е да не лишаваме на наказаните нищо повече от свободата. Няма потребност да живеят в подтисничество, тъй като то се придвижва и над личния състав в затвора”, счита архитектът. По думите му е нужна смяна в отношението към лишените от независимост, които, откакто изтърпят наказванията си, излизат на независимост и ще станат “наши съседи”. Хинков уточни, че планът не планува първокласни пространства и комфорт, а естествени условия за живот.

Той сподели, че при създаването на плана няма нищо новаторско и е употребен най-вече добър опит от други европейски страни.

 Така ще наподобява основният вход към центъра за образование на чиновниците

© Министерство на правораздаването
Така ще наподобява основният вход към центъра за образование на чиновниците
Предвидено е на територията на пандиза да бъде обособена постройка за общата администрация. Тя ще разполага с топла връзка към корпуса на пандиза. Ще бъдат построени няколко стадиони, “за да не обикалят пандизчиите в кръг”, а да имат опция за разнообразни форми на отмора. Отделно ще има образователна постройка за образование и обучение на лишените от независимост с библиотека.

В специфичен обект ще бъдат настанявани пандизчии, които следва да бъдат освободени и изтърпяват последните месеци на присъдите си.

“Целта на построяването на така наречен преходни жилища е да бъдат отделени от останалите и сложени в среда, в която да бъдат подтиквани независимо да вземат решения. Ще се сътвори общественост от хора, които ще са по-самостоятелни и по-подготвени за връщане в обществото”, счита Хинков.

 Атриумното пространство в центъра за образование

© Министерство на правораздаването
Атриумното пространство в центъра за образование
Друг корпус ще бъде построен за личния състав. Помещенията ще бъдат разграничени със стъклени загради, ще има напълно нов център за образования на личния състав и конферентна зала с аспект към Рила. Архитектът чака пространствата да се трансфорат освен в място за образование на чиновниците на пандизите, за осъществяване на конференции и работни срещи, само че и пространство, в което да се оформят нови трендове и политики.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР