Светлана Тихановска, лидерката на беларуската опозиция в изгнание, бе осъдена

...
Светлана Тихановска, лидерката на беларуската опозиция в изгнание, бе осъдена
Коментари Харесай

Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 години затвор

Светлана Тихановска, лидерката на беларуската съпротива в заточение, бе наказана задочно на 15 години отнемане от независимост, заяви през днешния ден държавната новинарска организация БелТА, представена от Ройтерс. 
Още по темата
Първоначално обвиняването искаше 19 години зад решетките.

40-годишната Тихановска напусна Беларус, откакто на президентските избори през 2020 година се изправи против отдавнашния държавен глава Александър Лукашенко. След изборите започнаха огромни митинги, като опозицията упрекна Лукашенко, че е спечелил с измами - нещо, което той отхвърли.

През януари в Беларус стартира неприсъствен развой против Тихановска по обвинявания в държавна измяна, които бяха отхвърлени от нейните последователи като фарс.

Полша пък изрази митинг и настоя да бъдат наложени нови наказания против беларуските управляващи поради задочното наказание на някогашната кандидатка за президент Светлана Тихановска и други представители на опозицията, които са в заточение в чужбина, съобщи ТАСС, като се базира на представителя на полското държавно управление Пьотър Мюлер.

" Тези неотдавнашни показни процеси и осъждането на разнообразни хора демонстрират само, че против Беларус би трябвало да се подхващат дълготрайни дейности, за жалост, когато става въпрос за интернационалните наказания ", сподели той.

Според Мюлер Полша е поискала от Европейския съвет " да разшири глобите, които в този момент са в действие против Русия " и да включи и Беларус в техния обсег. " Тук става въпрос за стопански наказания. Смятаме, че Беларус би трябвало да бъде обзет от сходни наказания ", разясни той.

Мюлер добави, че полският министър-председател Матеуш Моравецки също по този начин е употребявал " европейски канали, с цел да призове всички хора, които вземат участие в показни правосъдни процеси в Беларус - прокурори, съдии и други - да бъдат включени в санкционните описи ".

Миналия петък още веднъж беларуски съд осъди на 10 години затвор нобеловия лауреат за мир за 2022 година Алес Беляцки, който беше опозиционен деятел.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР