Светкавиците са електрически заряди в атмосферата, които в рамките на

...
Светкавиците са електрически заряди в атмосферата, които в рамките на
Коментари Харесай

Метеоролози премериха най-дългата светкавица (плюс кратък наръчник за оцеляване)

Светкавиците са електрически заряди в атмосферата, които в границите на една секунда се реализират на най-много 32 км разстояние. Поне сходно определение е записано в Лексикона на Световната организация на метеоролозите (WMO) .

Нови данни на организацията демонстрират, че определението е остаряло – светкавиците могат да са доста по-екстремни. WMO, която е част от Организация на обединените нации, оповести два нови върха – за най-дълга и най-дълго траяла мълния.

Най-дълго траялата мълния е следена на 30 август 2012 година Тя е траяла 7,74 секунди в небето над югоизточна Франция. Тя се е разпростряла на 200 километра в небето като зарядите са се пренасяли от облак на облак.

Малко по-кратко като време, само че на по-голяма отдалеченост се е осъществил вторият притежател на връх. На 20 юни 2007 година над Оклахома в южната част на Съединени американски щати е имало мълния с дължина 321 км .

Според WMO, “драматични усъвършенствания ” в измерванията са довели до приемането на новите данни. Метеоролозите споделят, че е евентуално да има и още по-екстремни рекордьори от в този момент оповестените.

Оказва се, че заплахата от удар на мълния е по-голяма в сравнение с се приемаше до момента. Много по-големи сектори могат да бъдат наранени. Хиляди хора умират годишно, изумени от светкавици. Повечето жертви намират гибелта си в по-бедни региони, в които липсва застрояване и надлежно – отбрана. Най-често това става в тропични и субтропични райони, поради топло-влажния климат.

Как тъкмо пораждат светкавиците към момента не е изцяло ясно. Според в този момент наличните пояснения, частици в облаците се зареждат с друг заряд и при триенето зарядите се разделят. На 10 км височина се оказват най-вече частиците с положителен заряд, до момента в който облаците изпод са отрицателно заредени.

Така във въздуха може да се получи напрежение от порядъка на стотици милиони волта. Когато напрежението стане прекомерно високо, то се освобождава под формата на мълния. Тя е със 6 пъти по-висока температура от тази на повърхността на Слънцето – 30 хиляди градуса. Жегата раздира въздуха като детонация и по тази причина гърми. На земята се разтапят даже песъчинките, а човек в радиус от 20 метра е животозастрашен.

При стихия е значимо да знаете:

  • При по-малко от 10 секунди разлика сред мълния и мълния, светкавиците са на по-малко от 3 километра от вас.
  • Ако е допустимо влезте в постройка или автомобил.
  • Избягвайте дървета, височини и хълмове, мокри стени, а най-добре и мокри подове. Не докосвайте нищо железно и се отървете от чадъра.
  • Слезте от велосипеда или мотора и се отдалечете минимум на 3 метра от него.
  • Ако сте във водата, излезте.
  • Ако сте в лодка, стойте надалеч от мачтата.
  • При липса на различен вид клекнете в някоя канавка, дръжте краката събрани и стойте на разстояние от други хора. Важното е да се смалите максимално…

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР