Светият синод ще разгледа молбата на Македонската архиепископия на 27

...
Светият синод ще разгледа молбата на Македонската архиепископия на 27
Коментари Харесай

Светият синод разглежда молбата на Македонската църква в понеделник

Светият синод ще прегледа молбата на Македонската архиепископия на 27 ноември, понеделник.

Припомняме, Православната черква на Македония - Охридската архиепископия, насочи молба към Българската православна черква да я признае за независима. Ако Светият синод признае Охридската архиепископия за независима, то Македонската черква ще разгласи Българската православна черква за Църква-майка.

Днес основният секретар на Светия синод свещеник Герасим посочи пред БНР, че по тази тематика към този момент са извършени редица съвещания и срещи. По думите му занапред следва да бъде формирана комисия, която да обиколи поместните православни църкви в страната, с цел да събере и тяхната позиция по въпроса.
" Не може една черква сама да взима каквито и да било такива огромни решения. По време на зимната сесия ще бъде прегледан този въпрос, тъй че би трябвало някакво известие и позиция публична да има ", добави свещеник Герасим.

Пред Българска телеграфна агенция Варненският и Великопреславски митрополит Йоан съобщи, че въпросът за за Македонската черква е дело и решение, което изисква каноническо разглеждане на тематиката. " И той би трябвало да бъде решен по доста виновен метод, като надлежно се съобрази и вселенското православно мнение ", добави той.

До този миг Македонската шравославна Църква не е приета от нито една от останалите православни църкви. Тя обаче е потърсила самопризнание от Българската православна Църква, което означавало, че пред България се отваря неповторимия исторически късмет да признае Охридската Архиепископия, с което да се продължи политиката на доближаване сред България и Македония, която стартира с подписването на контракта за добросъседство.

Припомняме, още при започване на месец септември Движение " Възраждане " стартира да упорства Българската православна черква да признае Охридската архиепископия с сан на автокефална православна черква, тъй като по този метод се потвърждавало, че Македонската православна Църква в действителност е българска по генезис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР