Светият синод на Руската православна църква е назначил нов предстоятел

...
Светият синод на Руската православна църква е назначил нов предстоятел
Коментари Харесай

Руската църква в София има нов предстоятел. Васиан отива в Йерусалим

Светият синод на Руската православна черква е назначил нов предстоятел на Руската черква в София. Това е протойерей Владимир Тишчук.

Той е бил клир на Виенската и Австрийската епархия и ще заеме мястото на изгонения поради шпионаж архимандрит Васиан.

От обществената информация за Владимир Тишчук излиза наяве, че той е роден през 1963 година в фамилията на духовник.

От 1987 година работи в Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия. През 1989 година е изпратен в Съединени американски щати, където е бил назначен за секретар на ръководещия патриаршеските енории в Съединени американски щати.

От отчета на Московската патриаршия излиза наяве, че от Църквата показват безапелационен митинг по отношение на “грубите и дискриминационни дейности на българските управляващи при експулсирането от страната под фиктивен претекст представителя на Патриарха на Москва и цяла Русия в България - архимандрит Васиан (Змеев), секретаря на Подворието протойерей Евгений Павелчук и служителя В. Бонко. ”

В отчет от съвещанието на Руската черква е посочено, че архимандрит Васиан (Змеев) е назначен за началник на Руската духовна задача в Йерусалим, оповестява Нова телевизия.

Васиан беше изпъден от София, откакто македонската страна го разгласи за личност нон грата поради осъществяването на неразрешени действия.

В Скопие считат, че архимандритът е пътувал всеки месец до страната, срещал се е със свещеници, които обслужват съветски политически - а не църковни - ползи и е съдействал за " цялостния застой " в опитите на Македонската черква да получи автокефалия.

Уличаването му в шпионаж от прилежащата страна беше повода и за задействането на българските служби за сигурност.

След експулсирането на предстоятеля й, на 22 септември.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР