Светият синод на Македонската православна църква е готов да признае

...
Светият синод на Македонската православна църква е готов да признае
Коментари Харесай

Македонската църква е готова да признае Българската за църква-майка


Светият синод на Македонската православна черква е подготвен да признае Българската за Църква-майка, в случай че признаем македонската църковна самостоятелност, предава БГНЕС

Това излиза наяве от невиждано писмо на Македонската епископия до Българската патриаршия, показано за първи път в предаването " Вяра и общество с Горан Благоев " по Българска национална телевизия. Писмото на Македонската православна черква е необикновен исторически късмет, съгласно създателя и водещ на предаването Горан Благоев. 

„ Българската патриаршия възвръща евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна черква като Майка Църква ” – това гласи писмо, признато от Светия синод на Македонската черква на 9 ноември т.г., адресирано до Светия синод на Българската черква. За първи път македонската архиепископия приказва за своя църква-майка, за първи път тя публично загатва, че това е БПЦ. Разбира се, от БПЦ се чака тя да признае Македонската архиепископия и коства ми се, че това е един в действителност необикновен исторически късмет, сподели Горан Благоев.

Македонската архиепископия, която датира от края на ВСВ, основава своя черква, непризната и до ден сегашен от нито една православна черква. Според доктор Милен Врабевски, ръководител на фондация " Българска памет " " не от през вчерашния ден Македонската черква декларира, че желае ние да сме нейна църква-майка ".

" На всеки народен празник да има един български и един македонски духовник. Да разберем, че народите ни са в действителност едно цяло и да градим мостове за бъдещето ни, което е европейско и е за всички ", акцентира той и добави: ”Апелирам към Българския патриарх да заеме мястото си на нравствен татко и да намерения, че от другата страна живеят наши духовни братя. Редно е да поддържа хората в Македония. ”

Любомир Младенов, някогашен шеф на д-я " Вероизповедания " - Министерски съвет, (1997-2002 г.) " гледа на това писмо като един плодовит резултат на всички старания, духовни старания за доближаване на двата народа, с цел да бъдат в една обща народностна общественост ". 

" Това е исторически документ, който БПЦ би трябвало да одобри, да одобри подадената ръка и е едно прелестно допълнение към нашия Договор за другарски и добросъседски връзки сред Македония и България ", акцентира Любомир Младенов и добави: ”Непростимо е да пропуснем този исторически късмет. Патриарх Неофит би следвало да види в тези събития продължение на своята поредна работа и посредством персоналните си убеждения да докара нещата до добър край. ” Решението дали да признае Македонската православна черква, е в ръцете на Българската патриаршия./ segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР