Светият синод на Българската православна църква избра Знеполският епископ Арсений

...
Светият синод на Българската православна църква избра Знеполският епископ Арсений
Коментари Харесай

Епископ Арсений е новият сливенски митрополит

Светият синод на Българската православна черква избра Знеполският свещеник Арсений за нов Сливенски митрополит.

Той получи гласовете на 7 от духовниците. За Арсений гласоподаваха Великотърновския митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан и Доростолския митрополит Яков.

Слово на Врачански митрополит Григорий - наместник-председател на Светия Синод към новоизбрания Сливенски митрополит Арсений:

Ваше Високопреосвещенство,

От през днешния ден – Четвърта неделя след Пасха – по решение на Светия Синод на светата ни Православна Църква Вие встъпвате в служение като Митрополит на Сливенската епархия. Приемаме Ви измежду нас приятелски и с наслада, като от сърце Ви желаем дълги и благословени от Бога години на доброплоден труд в интерес на светата ни Църква. Надяваме се и имаме вяра, че във Ваше лице Светият Синод получава още един безрезервен съработник, решен и подготвен да даде всичко от себе си за положителното и благопреуспяването както на Сливенската епархия, по този начин и на цялата ни света Православна черква.

На Сливенския митрополитски трон Вие наследявате упокоилия се в Господа при започване на актуалната година приснопаметен и непрежалим наш другар – митрополит Йоаникий – един от най-ярките архиереи на Православната ни черква в ново и най-ново време. Това събитие ще Ви задължава постоянно, само че постоянно ще бъде и Ваше поощрение – да подражавате, съгласно силите си, на Вашия заслужен предходник в ръководството на поверената Ви епархия, да следвате оставения Ви от него образец и, с Божията помощ, да надграждате върху положената от него и всички Ваши предходници здрава основа.

Вашият избор не беше елементарен и безпроблемен. Той беше придружен от напрежения от друг темперамент, от изкушения и вилнеещи пристрастености, крайности и противоборства. Всичко това не можеше да не ни смущава, само че, въпреки това, то беше и удостоверение, че Православната ни черква е жива, че освещеният клир и Божият народ в богохранимата и скъпа на сърцата ни Сливенска епархия не са безразлични към личността на оня, който ще води всички по пътя на спасението. Пък и нали още апостолът споделя, че „ би трябвало да има посред ви различие, с цел да изпъкнат достойните сред вас “ (1 Кор. 11:19).

Надяваме се и разчитаме на Вас, че с доста обич и самообладание, с пастирска мъдрост и доста разсъдителност ще съумеете да върнете мира и богатствата воля в поверената Ви епархия, да потушите пристрастеностите и примирите несъгласията, по този начин щото всички дружно – кириарх, клир и Божи народ – да вървите дружно към „ … единение на вярата и на познаването Сина Божий “, към „ цялостната възраст на Христовото съвършенство “ (Еф. 4:13).

Църквата е мистично Тяло Христово. В нея невидимо населява Пресветият Божи Дух – Дух на премъдрост и „ всяка истина “ (срв. Иоан 16:13). Църквата е избавителен транспортен съд измежду бурното житейско море, в който – във великата загадка на богочовечеството – непрекъснато се прави спасението на човешкия жанр от прегрешението, гибелта и тлението. Едно от изискванията за това е тази общественост на спасението, която сме всички ние – Свещеноначалие, клир и народ – да пребъдваме в единение и единодушие, както и Сам Господ наш Иисус Христос моли Своя и наш Небесен Отец: „ … да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, така и те да бъдат в Нас едно “ (Иоан 17:21).

Работете, Ваше Високопреосвещенство, върху постигането и съхраняването на това напълно единение, и Всещедрият Бог ще Ви укрепва по всякакъв начин във всички Ваши писания. Основата и залогът за това напълно единение в Църквата Христова е любовта – любовта, която Сам Бог пръв ни засвидетелства (срв. Иоан 3:16) и която Той желае да види въплътена и в нас: „ По това ще познаят всички, че сте Мои възпитаници, в случай че обич имате между тях “ (Иоан 13:35). Нека тази божествена и богоподражателна обич да бъде всеки път сред Вас и всички тези, които през днешния ден Бог Ви поверява, с цел да бъдете техен овчар – в подражателство на Пастиреначалника Христа, Който е „ положителният овчар “ и Който пръв „ поставя душата си за овците “ (Иоан 10:11).

Живеем в мъчително и размирно време. Време на дълбоки разделения и непримирими несъгласия. Време на тежки тествания пред християнската и човешката съвест, когато индивидите още веднъж се питат „ що е истина? “ (Иоан 18:38). Кризата на духовността, за която се приказва от дълго време, се задълбочава от ден на ден. Все по-трудно става за индивидите „ да разграничават положително и зло “ (Евр. 5:14), да изпитват духовете – „ дали са от Бога “ (1 Иоан. 4:1) – и да търсят и извършват съвършената и свята Божия воля.

Във времена като тези отговорността на светата Църква е още по-голяма, а задачата ѝ – още по-трудна. Това обаче не трябва да ни отчайва, само че таман в противен случай: с още по-голямо старание и ревнивост, с Божията плодородна помощ и поддръжка ние би трябвало още веднъж и още веднъж да свидетелстваме за безконечната Божия истина, да бъдем „ солта на земята “ и „ светлината на света “ (Мат. 5:13-14), като сигурни водачи по пътя към Царството на светлината, правдата и безконечния живот, който живот Господ ни е дарувал „ в обилие “ (Иоан 10:10).

Използвайте, Ваше Високопреосвещенство, целия насъбран от Вас опит във Вашето досегашно служение на светата Църква Христова, дружно с добитите от Вас отшелнически добродетели, към този момент като архипастир на богохранимата Сливенска епархия, по този начин щото – по думите на Христа за жетваря – да получите и Вие Вашата премия и да съберете „ плод за безконечен живот, с цел да се радват дружно и сеячът и жетварят “ (Иоан 4:36).

Нека в идното Ви митрополитско служение с Вас всеки път да бъдат любовта и молитвите на повереното Ви паство и да бъдете „ едно стадо и един Пастир “ (Иоан 10:16). Своята помощ и поддръжка през днешния ден Ви засвидетелстват и всички Ваши събратя, архиереите от Светия Синод на светата ни Църква, които Ви приветстват с „ Добре пристигнали! “ и Ви желаят всяко положително от Господа.

По молитвите на Своята Пречиста Всесвета майка, на преп. Арсений Велики и всички Свои дивни угодници Всемилостивият и Всещедър Бог да Ви укрепва в идното Ви служение за положителното и благопреуспяването на светата ни Църква и скъпото ни родно място!

Христос воскресе!

† ГРИГОРИЙ, Митрополит Врачански

Наместник-председател на Св. Синод
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР