Светият синод избра единодушно врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател.

...
Светият синод избра единодушно врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател.
Коментари Харесай

Светият синод избра единодушно врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател

Светият синод избра единомислещо врачанския митрополит Григорий за собствен наместник-председател. Митрополит Григорий ще управлява и софийската епархия до избора на нов патриарх, който по право ще е и софийски митрополит.
Новината заяви представителя на Светия синод – старозагорския митрополит Киприан.
Той разяснява и решението на пловдивския митрополит Николай да бъде поставян измежду претендентите за нов глава на Българската православна черква. Решението на Николай е дефинитивно, сподели митрополит Киприан.

9 от 13 митрополити могат да бъдат определени за поста на патриарх.

Според устава на БПЦ – те би трябвало да са навършили 50 години и да са били митрополити най-малко 5 години. Вчера, обаче, пловдивският митрополит Николай съобщи в публично известие на страницата Пловдивската света митрополия, че не желае и няма да одобри да бъде включван като претендент за патриаршеския трон в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия следва да организира в сходство с нейния Устав.
Старозагорският митрополит и представител на Св. Синод на БПЦ Киприан преди дни към този момент заяви, че първо ще бъде определен Сливенски митрополит, а по-късно патриарх. Той сподели още, че Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан ще бъде краткотраен наместник-председател на Светия Синод.
Той ще провежда провеждането на избора на нов патриарх на Българската православна черква.

 

Източник: Българска национална телевизия

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР