Светият Синод единодушно е избрал Врачанския митрополит Григорий за временен

...
Светият Синод единодушно е избрал Врачанския митрополит Григорий за временен
Коментари Харесай

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Светият Синод единомислещо е избрал Врачанския митрополит Григорий за краткотраен наместник на мястото на починалия патриарх Неофит.

Митрополит Григорий ще провежда избора на нов патриарх и ще ръководи Софийската епархия до излъчването на негов правоприемник.

Врачанският епископ е 53-годишен, оглавява епархията от седем години и е един от вероятните претенденти за престола, защото дава отговор на условията за номинация.

Той е някогашен свещеник на Троянския манстир (2011-2014) и викарий на Софийската митрополия (2014-2017).

В началото на март, когато Варненският митрополит Йоан се възпротиви на желанието на Николай Пловдивски да прокара противоречива разпоредба за избора на нов началник на Сливенската епархия, Врачанският митрополит Григорий също отдръпна поддръжката си за наредбата.

Новият патриарх би трябвало да бъде излъчен от Патриаршески изборен църковен събор, в който вземат участие както митрополитите, по този начин и над 100 свещеници, миряни, представители на манастирите и на междинните духовни учебни заведения.

Изборът би трябвало да стане не по-късно от 4 месеца след гибелта на патриарх Неофит - т.е. до 13 юли 2024.

Преди часове митрополит разгласи, че няма да се кандидатира на тези избори. Богословът Дилян Николчев обаче разяснява, че тази поръчка може да се окаже подвеждаща:

" Това е въпрос на решение от страна на Св. Синод - не решение съответно за неговото волеизявление, а лична оценка и решение на всеки един от архиереите, когато гласоподават самата листа на достоизбираемите. Ако синодалните старци гласоподават в болшинството си той да откри място в тази листа, митр. Николай ще би трябвало да одобри това като смирение ", споделя Николчев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР