Светите мощи на българските просветители – Кирил и Методий, вече

...
Светите мощи на българските просветители – Кирил и Методий, вече
Коментари Харесай

Пътят на светините - как мощите на Кирил и Методий достигнаха България за всенародно поклонение

Светите мощи на българските просветители – Кирил и Методий, към този момент са в България и ще бъдат изложени за поклонение от 23 до 25 май в храма " Света Неделя " в София.

В студиото на " Говори в този момент " специфични посетители бяха Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей, свещеник на светогорския манастир Есфигмен и архимандрит Никанор, с цел да опишат повече за поклонението пред мощите на светите братя.

Две елементи от мощите на Светите братя се съхраняват в Света гора. При едно от своите пътувания отец Никанор се покланя пред помощите и по този начин се стига до концепцията те да бъдат донесени в България за поклонение от вярващите българи, изясни архимандрит Вартоломей.

Двете частици от мощите са донесени в манастира от митрополит Йоан, който преди този момент служи в храма " Свети Кирил и Методий " в Солун.

Част от подлакътника на Свети Кирил и две частички от ребрата на Свети Методий са дадени на светогорския манастир Есфигмен за духовно благословение, изясни архимандрит Никанор, като увери в достоверността на мощите.

Утре през целия ден мощите ще са в храма " Света Неделя " и ще бъде осъществена празнична вечеря в памет на Светите братя. Мощите ще останат у нас до сряда по обяд.

Архимандрит Вартоломей разяснява решението на Вселенската патриаршия да вдигне схизмата от Македонската православна черква - Охридска архиепископия и да я признае с името " Охридска черква ". Досега тя не беше приета от никоя православна черква.

Всяко решение на Вселенската патриаршия не е инцидентно - преди този момент е имало договаряния, диалози и изключително по духовни въпроси сигурно е имало молитва и приканване на Светия дух да помогне за вземането на решение. Това, което основава проблем - тъй като аз не съм политик, оставяме на политиците да го разрешат. Това е нашата цел, желание, молитва - всички политици да взимат богопросветени решения. От духовна страна обаче, казусът с нашата черква е национализмът. Това е един израстък в църковния организъм, който се пробва да ограничи една черква в тесните рамки на една страна и да я ограничи изцяло от останалия православен свят. Църквата няма граници, ограничавания, националности, езици. Те не разделят християните в църквата и в действителност посланието на църквата е единственото. За да бъде реализирано такова обединие, е нужна обич. А любовта е Христос. Всички ние сме духовни братя, тъй като имаме един небесен татко - Христос, сподели Архимандрит Вартоломей.

Той добави, че в църквата има хора, които работят тайно за да я отклонят от нейния богоначертан път.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР