Светите 33-ма мъченици от град Мелитин в Мала Азия (днес

...
Светите 33-ма мъченици от град Мелитин в Мала Азия (днес
Коментари Харесай

Честваме паметта на светите 33-ма мъченици в Мелитин и на преподобния Лазар Магнезийски

Светите 33-ма мъченици от град Мелитин в Мала Азия (днес Малатия в Турция) са потърпевши за вярата си в Иисус Христос. Всички те били от област Кападокия.

За първия от тях, Йерон, се знае, че бил от Тиана в Кападокия. Имал двама братя. От дребни останали без татко, само че майка им ги отгледала и възпитала в християнската религия и добродетели. Те станали образец за доста хора, които повярвали в Спасителя Христос. Но когато почнало гонението при император Диоклетиан, Йерон, братята му и още 30 други християни били хванати и упрекнати, че проповядвали друга религия и отклонявали доста хора от формалния фетиш, което се считало за държавна измяна. След ужасни изтезания всички били обезглавени в 298 година

Преподобният Лазар е роден в село край град Магнезия в Западна Мала Азия (днес в Турция) в средата на Х век. Получил обучение в непосредствен манастир и след това, воден от желанието си да посети Светата земя, отпътувал за Йерусалим. Той посетил и се поклонил на всички светини там. Накрая се открил в манастира " Свети Сава Освещени ", където станал духовник, а след време бил ръкоположен и за духовник.

Но след десетина години, при следващите нападения на арабите, които осквернявали храмовете и манастирите, той бил заставен да избяга назад в родния си край. Подвизавал се недалече от град Ефес в планината Галисия, откъдето бил наименуван и Галисийски. Отначало преподобният живеел самичък в килия, само че по-късно към него се събрали други монаси и се образувал манастир. Тогава свети Лазар издигнал една каменна колона (на църковнославянски език наричана стълп; отсам идва и определението " стълпник " ), и живял на върха й в усамотение и молитва. Бог му дал плодородни сили да прави и чудеса. След като се подвизавал по този начин дълги години, той се упокоил в дълбока напреднала възраст през 1054 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР