Свети Валентин е празник, който се празнува на 14 февруари.

...
Свети Валентин е празник, който се празнува на 14 февруари.
Коментари Харесай

Свети Валентин е! Освен влюбените празник имат и много именници

Свети Валентин е празник, който се чества на 14 февруари. На тази дата влюбените разкриват един на различен, че се обичат. Първоначално остарял римокатолически празник в чест на Св. Валентин, той евентуално стартира да се свързва с сантименталната обич през Средновековието.
На този ден още през 14 век стартира да става традиция да се разменят любовни послания под формата на така наречен валентинки. Съвременните знаци на любовта в този момент са сърцето и облика на крилатия Купидон. През 20 век ръчно написаните послания биват сменени от всеобщо създаваните подготвени картички. Административнопроцесуален кодекс (Асоциацията за Поздравителни Картички) е пресметнала, че всяка година се изпращат 1 милиард приветствени картички, като по този начин изостават по повсеместност единствено от коледните картички. Асоцацията също е пресметнала, че дамите купуват към 85% от всички валентинки.
През втората половина на 20 век в Съединени американски щати и други места по света откритата процедура на замяна на картички се уголемява и се вкарва раздаването на дарове, като при хетеросексуалните двойки това се прави нормално от мъжа. Най-популярните дарове са рози и шоколад. През 80-те, диамантената промишленост стартира да предизвиква Св. Валентин в неговото насочване към подаряване на бижута незамърсен.
Когато двама влюбени вечерят на Св. Валентин, тяхната връзка постоянно се смята за сериозна.
На този ден доста хора се поздравяват с пожеланието „ Честит Свети Валентин “, като това може да бъде казано от мъж на жена, в някои случаи и от мъж на мъж.
Денят на св. Валентин се е чествал още през езически времена, когато съгласно римския бит Луперкалия, славещ бога на плодородието Таунус (Пан), по време на обилна гала мъжете изваждали от кутия имената на девойката, сграбчила сърцето им. Цялото това "наричане " се практикувало съвсем до XX в. и то ден преди античния Празник на фамилията (15.02). По време на Луперкалия работил голият пич Купидон, прочут още като Ерос и Амур. Въпросният господ си правел майтапи с хората, като ги стрелял с любовни стрелички. Уцелел ли, индивидът завчас се влюбвал. От тук идва и вярването, че любовта е сляпа.
За самия св. Валентин, обаче, се знае малко, а информацията е откъслечна. Днес на човечеството са известни три истории за свети Валентин.
Най-разпространената история за св. Валентин е следната:
В положителното остаряло време император Клавдий събирал доброволци за армията си, само че никой от мъжете не желал да се бие и да почине, оставяйки обичаната и фамилията си сами и явилите се били малко на брой. Тогава на Клавдий му хрумнала щурата концепция, че в случай че забрани брака, доброволците ще станат повече... И, както може би се досещате, таман това направил. Някъде в античната римска страна живял свещеникът Валентин, който на инат на императора венчаел влюбени двойки. Изпълнявайки задачата си, той бил хванат и екзекутиран на 14.02.269 година за подстрекаване. Самата екзекуция била по-скоро празненство, защото хората го изпратили с цветя и сладки. Стотина години по-късно хората към момента се сещали за това, на което ги учел Валентин и го провъзгласили за светец и настойник на влюбените.
Друга история споделя за млад врач със същото име, живял през I в. прочие Хр. Младежът имал чудодейни качества на изцерител и точно поради тях и поради вярата си бил хвърлен в тюрма. В пандиза младият Валентин излекувал сляпата щерка на надзирателя. Момичето прогледнало и го целунало. Двамата изживели бурна, само че къса обич, защото Валентин бил наказан на гибел. Преди да го хвърлят на лъвовете, той изпратил записка на обичаната си, написана върху парче от дрехата му с формата на сърце и автограф: "Твой Валентин ". Тогава е зародила и традицията да се подаряват картички.

Днес имен ден честват всички с имената Валентин, Валентина, Вальо, Валю и Валя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР