Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14

...
Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14
Коментари Харесай

Свети Валентин - празникът на любовта

Свети Валентин е католически празник, който се чества на 14 февруари. На тази дата влюбените показват любовта си един към различен, като изпращат приветствени картички, бонбони сърчица. Обичайно е да се подаряват цветя.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наименуван Валентин, живял през 3 век. Първоначално остарял римокатолически празник, той стартира да се свързва с сантименталната обич през Средновековието.

На този ден още през 14 век стартира да става традиция да се разменят любовни послания под формата на така наречен валентинки. Съвременните знаци на любовта в този момент са сърцето и облика на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват сменени от всеобщо създаваните подготвени картички. Административнопроцесуален кодекс (Асоциацията за приветствени картички) е пресметнала, че всяка година се изпращат 1 милиард приветствени картички, като по този начин изостават по повсеместност единствено от коледните картички. Асоциацията също е пресметнала, че дамите купуват към 85% от всички валентинки.

През втората половина на 20 век в Съединени американски щати и други места по света откритата процедура на замяна на картички се уголемява и се вкарва раздаването на дарове нормално от мъжа на дамата. Най-популярните дарове са рози и шоколади в алена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те диамантената промишленост стартира да популяризира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин. С разпространяването на Интернет при започване на 21 век, милиони хора стартират да изпращат електронни картички с поздравления посредством е-поща.

На този ден доста хора се поздравяват с пожеланието „ Честит Свети Валентин “, като това може да бъде казано от мъж на жена, само че доста рядко от мъж на мъж.

Интересното е, че и Свети Валентин и Свети Трифон са живели съвсем едновременно. Свети Трифон и Свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа гибел. И двамата живеят към 255-а година н.е. Твърде е евентуално двамата светци да са една и съща персона.

Асоциацията сред средата на февруари с любовта и плодородието датира от антични времена. В календара на Древна Атина, интервалът сред средата на януари и средата на февруари е бил прочут като месец Гамелион. Той бил отдаден на свещения брак сред Зевс и Хера.

В Древен Рим на 15 февруари се е чествал празникът на Луперкус, бога на плодородието, който е бил изобразяван полугол и облечен в козя кожа. Като част от пречистващия обред, жреците на Луперкус принасяли в негова жертва кози. След това пиели вино и започвали да тичат из улиците на Рим, държейки козя кожа над главите си, като докосвали всеки, който срещнали. Много млади дами идвали по този случай, защото вярвали, че откакто бъдат допрени от жреците, ще имат многодетно семейство и безпроблемно раждане.

Всъщност светците с името Валентин са били двама, единият от Рим, а другият от Терни в Италия. Предполага се, че единият е бил духовник който сгодявал двойки, макар възбраната на римския император Клавдий II Готски, заради отклоняването на бойците от работа, и по тази причина бил екзекутиран на 14 февруари 269 г.сл.Христа

Според Католическата енциклопедия (1908 г.), има най-малко трима светци, наречени Валентин. Всички те са били мъченици и са записани под датата 14 февруари: римски духовник — понесъл страдалчество през втората половина на 3 век и заровен на пътя Виа Фламиния.

Епископът на Интермамна (днешен Терни) — също понесъл страдалчество през втората половина на 3 век и заровен на пътя Виа Фламиния, само че не на същото място като свещеника страдалец в Африка, за който не се знае съвсем нищо друго

Връзката сред Свети Валентин и сантименталната обич не е упомената в нито един ранен исторически документ, и се смята чисто и просто за легенда. Най-напред празникът Свети Валентин е разгласен за честване за 14 февруари от папа Геласий I към 494 година

През 19 век, мощите на Свети Валентин са били дарени от папа Григор XVI на дъблинската черква Whitefriar Street Carmelite в Ирландия, която след това станала постоянно посещавана на 14 февруари.

През 1969 година, като част от по-голям опит да понижи броя на празниците с чисто именит генезис, църквата премахнала празника на Свети Валентин от формалния си календар.

През 1797, едно английско издателство разгласява " Помощник на младия мъж за писане на валентинки ", който съдържал любовни стихове за млади влюбени които не можели да съчинят свои лични. Развитието на печатарските услуги и намаляването на пощенските разноски през идващото столетие довежда то изпозването на не толкоз персоналното, само че по-практично изпращане на картички за Свети Валентин по пощата.

В Съединени американски щати, първите всеобщо създадени валентинки са фабрикувани и продадени през 40-те години на 19 век от Естер Хауланд.

В формалния католически календар на Католическата черква от латинси (западен) ритуал и литургийника употребен по време на богослужения в църквата е Св. Св. Кирил и Методий. Датата 14 февруари е Св. Св. Кирил и Методий, съпокровители на Европа дружно със Свети Бенедикт, а не Св. Валентин!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР