Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово

...
Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово
Коментари Харесай

Празнуваме Стефановден, свършват коледните празници

Свети Стефан се празнува на третия ден след Рождество Христово – 27 декември. Със Стефановден приключват и коледните празници.

Свети Стефан е първият страдалец на христовата религия. Житието на първомъченика споделя, че юдеите, обезпокоени от възходящият брой вярващи, оклеветили Стефан, че ругатни Бога и по този метод го осъдили. В Йосафатова котловина разярена навалица го пребила до гибел с камъни, само че макар ужасното дело, малко преди да съобщи Богу дух, Стефан се помолил: " Господи, не им зачитай този грях ".

Смята се, че денят на светията е последния християнски празник, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръгът на остарялата година. По традиция младото семейство отива на посетители на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо.

От Стефановден до Йордановден се съблюдават обичаите, присъщи за така наречен „ мръсни дни “ – дамите не трябва да метат, да мият косите си или да перат, не се вършат венчавки, кръщенета, опела.

Името Стефан значи венец Божий. Затова през днешния ден честват Стефан, Стефана и техните производни, както и Венцислав, Стоян и техните производни. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР