Свети Исидор живял през IV-V век в Египет. Възпитан в

...
Свети Исидор живял през IV-V век в Египет. Възпитан в
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобния Исидор Пелусийски

Свети Исидор живял през IV-V век в Египет. Възпитан в положителните обичаи на християнството от своите родители, той получил и чудесно обучение на гръцки език в родната Александрия. А когато схванал, че негови близки, измежду които и Александрийският архиепископ Теофил, желаят да го повдигнат в църковната подчиненост, Исидор избягал в пустинно място покрай град Пилусион в източния завършек на делтата на река Нил. Тук той живеел в строго самоограничение и молитва. От предходните си занимания запазил единствено проучването на Свещеното Писание и творенията на църковните отци преди него.

Тълкувал библейските книги и въз основа на тяхното обучение построил както персоналния си живот, по този начин и християнските начала, които споделял в многочислените си писма до миряни, монаси, клирици, даже епископи. Запазени са над две хиляди негови писма. Той съветвал да се учи с внимание Божието слово и да се стремим не към онази книжовност, която единствено развлича слушателите, а към тази, която прави индивида душевно чист и умен за избавление.

Преподобният Исидор търпял и гонения поради своите строги изобличения, само че той не преставал твърдо и непроменяемо да се бори за истината и да пази пред властта почтено гонените. Застъпил се и за преследвания от християнската императрица свети Йоан Златоуст, като строго укорявал неговия съперник и собствен роднина, архиепископ Теофил, за беззаконните му дейности срещу светителя. Написал: " Аз постоянно ще обичам добродетелта, даже някои да й се присмиват, и ще се отвращавам от порока, въпреки той да е увенчан със популярност ".

Свети Исидор убедил също свети Кирил Александрийски, правоприемник на Теофил, да впише името на свети Йоан Златоуст в календара на Александрийската черква. По негово гледище бил призован Третият космополитен събор в Ефес в 431 година, осъдил ереста несторианство.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР