Свети Иларион Велики е роден през 291 г. в Палестина,

...
Свети Иларион Велики е роден през 291 г. в Палестина,
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобния Иларион Велики и на свети Иларион, Мъгленски епископ

Свети Иларион Велики е роден през 291 година в Палестина, покрай град Газа. Родителите му били езичници и желали да образоват сина си добре, по тази причина го изпратили в Александрия.

Там Иларион опознал християнската религия , обикнал я и се покръстил. Тогава към този момент се развивало монашеството в Египет и той бил впечатлен от египетския аскет свети Антоний Велики. Известно време Иларион бил негов възпитаник, а като се върнал в родината си, раздал имуществото си на бедните и се отдръпнал в пустинята край Маюма, пристанището на Газа, където се подвизавал в пост и молитва. Постепенно край него се заселили и други отшелници, които подражавали на подвига му. Бог го популяризирал с подарък на чудотворство. Болни получавали излекуване по неговата молитва. Иларион обиколил разнообразни места и страни, като създавал отшелнически обители. Предал душата си на Бога на осемдесетгодишна възраст в град Пафос на остров Кипър.

Иларион Мъгленски е български светец, живял в XII век. Получил положително обучение и на осемнадесетгодишна възраст постъпил в манастир. Бързо напреднал в духовния живот и се подвизавал строго, по тази причина след години го избрали за свещеник. На този пост Иларион се грижел за спасението на всички братя, насърчавал ги да се пазят от грехове, да живеят праведно. Иларион станал прочут със светия си живот. Едни идвали при него за препоръки, а други заживели под негово управление в обителта.

Охридският архиепископ Евстатий в 1134 година ръкоположил Иларион за свещеник на Мъглен (северно от град Воден, в този момент Едеса в Гърция). Той старателно учил народа на православната религия и изобличавал лъжеученията. Свети Иларион се упокоил в мир на 21 октомври 1164 година В 1206 година българският цар Калоян тържествено пренесъл светите му мощи в столицата Търново. Не е известно къде са те в този момент.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР