Свети Дионисий е роден в Александрия, Египет, в края на

...
Свети Дионисий е роден в Александрия, Египет, в края на
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Дионисий Велики

Свети Дионисий е роден в Александрия, Египет, в края на II век в заможно семейство на езичници. Получил положително обучение и проявявал интерес към религията на родителите си, до момента в който в зрелост се срещнал с християнството и се покръстил. После се обучавал в фамозната Александрийска школа на християнския академик Ориген, даже след време я оглавил.

По това време християнството, наред с опълчването си на езическите религии, трябвало да се оправя и с лъжеученията на отклонили се от верните вярвания християнски еретици. Дионисий се присъединил в тази битка, писал и съчинения против еретиците, както свидетелстват светите отци от идващото потомство. В средата на III век Дионисий бил ръкоположен в заветен ранг, а в 248 година станал свещеник на църквата в Александрия. Но тогава пристигнал на власт нов император, Деций Траян, останал в историята с всеобщите гонения против християните.

През 249 година в Александрия почнало огромно гонене от езическата навалица и стотици християни били нападани, убивани с камъни или изгорени заради отхвърли им да се отрекат от вярата си. Епископ Дионисий съумял да оцелее освен това гонене, само че през януари 250 година императорът в устрема си да върне западналия престиж на държавната власт издал декрет за правосъдно гонене на християните по цялата територия на империята. Дионисий бил търсен от шефа Аврелий Апий Савин, по тази причина дружно със свои клирици и други вярващи избягал в либийската пустиня и се укривал там до края на преследването през идната година. Когато през 252 година чумна зараза опустошила Александрия, завърналият се свещеник, дружно с други свещеници и дякони, се заел да оказва помощ на болните и умиращите.

Преживял възобновените преследвания при император Валериан, свети Дионисий през 264 година се упокоил от трудовете си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР