Светец ли е Сталин, за когото се знае, че е

...
Светец ли е Сталин, за когото се знае, че е
Коментари Харесай

Светец ли е Сталин? Голям протест в Грузия срещу жена осквернила икона с лика му

Светец ли е Сталин, за който се знае, че е бил върл безбожник?

Изглежда за не дребна част от обществото в някогашната руска република Сталин е подобен.

Иначе през днешния ден надали щеше да се организира огромен митинг в Тбилиси с искане за сурово наказване за жена. Тя е упрекната в опозоряване на неотдавна сложена в черква в грузинската столица  икона, изобразяваща и руския деспот Йосиф Сталин.

Твърди се, че във вторник дамата е напръскала със синя багра иконата в основната катедрала на града “Света Троица ” в символ на митинг.

Хиляди православни вярващи и последователи на проруско ултраконсервативно придвижване се събраха пред Народното събрание, а по-късно минаха през града в шествие по посока на катедралата. Участниците са били няколко хиляди.

Някои грузински медии оповестиха, че православни деятели са се пробвали по-рано да нахлуят в жилището на дамата в Тбилиси, само че полицията не ги позволила.

Страничен панел на иконата долу вляво включва изображение на родения в Грузия Сталин – върл безбожник, който грубо преследвал религията в целия Съветски съюз. Изобразен е миг, когато по време на Втората международна война Сталин е блажен от Света Матрона Московска – незряща прорицателка и съветска светица.

Полицията стартира следствие за „ дребно безчинство “ и разпита дамата, развалила иконата.

Пред множеството, охранявано от полицията, приказва участник в митинга, който осъди похищението против иконата. Проруската грузинска националистическа партия “Алианс на патриотите ” е подарила иконата на катедралата.

Но някои деятели и православни вярващи упорстват извършителката, чиято идентичност беше оповестена от медиите в Грузия, да бъде обект на престъпно следствие. И освен – да бъде наказана на затвор за поругаване на иконата и огорчение на техните вярвания.

Инициаторите желаят също законът да бъде изменен и наказванията за такива действия да бъдат по-строги.

Днес бяха поднесени цветя до иконата, а вярващи се подредиха на опашка, с цел да целунат частта от нея, на която е изобразен Сталин.

Източник: Българска телеграфна агенция

Още вести четете в графа „ Свят “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР