Светата Зографска обител продължава да бъде пазител на Православието и

...
Светата Зографска обител продължава да бъде пазител на Православието и
Коментари Харесай

Президентът: Зографският манастир продължава да бъде пазител на Православието, стълб и крепител на истината

Светата Зографска обител продължава да бъде страж на Православието и на чистото обучение на вярата, дирек и поддръжник на истината.

Това сподели президентът Румен Радев в приветствието си към игумена на манастира „ Св. Великомъченик Георги Зограф “ архимандрит Амвросий и към монасите от обителта при посрещането на президента, който е на посещаване в Света гора.

Президентът изрази пред архимандрит Амвросий своето и на българския народ поклонение пред виновното монашеско служение, което укрепва православното единение. Румен Радев акцентира, че и отсега нататък може се разчита на поддръжка от българската страна за по-нататъшното одобряване на Зографския манастир като важен център на православното монашество и на българската нематериалност.

По-рано президентът организира среща с духовното управление на самостоятелната монашеска общественост Света гора в административния център Карея. „ За всяко българско сърце словосъчетанието „ Света Гора “ е свято, свещено и вдъхновяващо “, уточни президентът Румен Радев, откроявайки неразривната вековна връзка сред Света гора и българския народ. Той изрази вяра, че хилядолетните връзки, които сплотяват Атон и българския народ, ще се ускоряват и обогатяват от ден на ден посредством взаимни визити и духовно ползотворни начинания.

„ Никога няма да забравим паметното посещаване на светите мощи на Солунските братя, които пристигнаха за благословение на българския народ точно отсам “, акцентира президентът и изрече благодарност за благословението на 24 май мощите на Св. Св. Кирил и Методий да бъдат в България.

Президентът акцентира, че образецът на братолюбието и взаимното почитание, който Света Гора дава на цялото човечество, е радващ на фона на днешните тежки провокации, пред които е изправен светът. „ На този дребен като човешка длан полуостров съжителстват в мир, обич, взаимопомощ и взаимно почитание, като едно семейство, монаси от доста народности “, означи Румен Радев. В столицата на Монашеската република Атон президентът посети и Протатския храм „ Успение Богородично “.

В рамките на визитата си в Зографския манастир президентът Румен Радев взе участие в засаждането на акациеви дръвчета, за да бъде укрепен застрашения от свлачище скат над манастира. В утрешния ден президентът ще прегледа манастирската библиотека, в която се съхранява написаната от Паисий Хилендарски „ История Славянобългарска “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР