Светата Зографска обител продължава да бъде пазител на Православието и

...
Светата Зографска обител продължава да бъде пазител на Православието и
Коментари Харесай

Радев: Зографският манастир продължава да бъде пазител на православието и стълб на истината

Светата Зографска обител продължава да бъде страж на Православието и на чистото обучение на вярата, дирек и поддръжник на истината . Това сподели президентът Румен Радев в приветствието си към игумена на манастира „ Св. Великомъченик Георги Зограф “ архимандрит Амвросий и към монасите от обителта при посрещането на президента, който е на посещаване в Света гора .
 Румен Радев Атон Президентство

Президентът изрази пред архимандрит Амвросий своето и на българския народ поклонение пред виновното монашеско служение, което укрепва православното единение . Румен Радев акцентира, че и отсега нататък може се разчита на поддръжка от българската страна за по-нататъшното одобряване на Зографския манастир като важен център на православното монашество и на българската нематериалност.
 
 Румен Радев Атон Президентство
По-рано президентът организира среща с духовното управление на самостоятелната монашеска общественост Света гора в административния център Карея. „ З а всяко българско сърце словосъчетанието „ Света Гора “ е свято, свещено и вдъхновяващо “, уточни президентът Румен Радев, откроявайки неразривната вековна връзка сред Света гора и българския народ. Той изрази вяра, че хилядолетните връзки, които сплотяват Атон и българския народ, ще се ускоряват и обогатяват от ден на ден посредством взаимни визити и духовно ползотворни начинания.
 
 Румен Радев Атон Президентство

Никога няма да забравим паметното посещаване на светите мощи на Солунските братя, които пристигнаха за благословение на българския народ точно отсам “, акцентира президентът и изрече благодарност за благословението на 24 май мощите на Св. Св. Кирил и Методий да бъдат в България.

Президентът посочи, че образецът на братолюбието и взаимното почитание, който Света Гора дава на цялото човечество, е радващ на фона на днешните тежки провокации, пред които е изправен светът. „ На този дребен като човешка длан полуостров съжителстват в мир, обич, взаимопомощ и взаимно почитание, като едно семейство, монаси от доста народности “, означи Румен Радев. В столицата на Монашеската република Атон президентът посети и Протатския храм „ Успение Богородично “.

В рамките на визитата си в Зографския манастир президентът Румен Радев взе участие в засаждането на акациеви дръвчета, за да бъде укрепен застрашения от свлачище скат над манастира .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР