Светът загуби боец. Навални плати с живота си“: Първи реакции

...
Светът загуби боец. Навални плати с живота си“: Първи реакции
Коментари Харесай

„Светът загуби боец. Навални плати с живота си“: Реакциите на света и у нас


„ Светът загуби войник. Навални заплати с живота си “: Първи реакции след гибелта на руския опозиционер. Русия лиши свободата и живота му, само че не и достолепието му, написа Роберта Мецола. Първи реакции на международните и политически водачи след гибелта на Алексей Навални.
В памет на воин: Посрещнаха с овации брачната половинка на Алексей Навални в Мюнхен
Съпругата на Алексей Навални беше посрещната с овации на крайници от публицисти в Мюнхен. Юлия Навални се обърна към медиите откакто Русия заяви, че брачният партньор ѝ е умрял в пандиза.
„ Ако тази вест е вярна, желая Путин и целият му антураж,
неговите другари и държавно управление да знаят, че ще бъдат държани виновни за това, което направиха на страната ни, на фамилията ми и на брачна половинка ми “, сподели Юлия.

„ Този ден ще пристигна напълно скоро “, сподели още тя.
Снимка: Reuters
„ Искам да се обърна към целия свят – би трябвало да се обединим и да победим това зло, да победим ужасяващият режим в Русия. Този режим и Владимир Путин би трябвало да бъдат държани персонално виновни за всичко, което направиха “, сподели още Навални.
Съпругата му посочи, че за момента информацията
за гибелта на съветския опозиционер не може да бъде доказана публично. „ Не знаем дали да имаме вяра на това. Години наред Путин и неговото държавно управление лъже. Те постоянно лъжат “, сподели Юлия.

“Навални заплати с живота си за опълчването си на Путин ”, написа френският външен министър Стефан Сежурне в X.
Снимка: Ройтерс
Той добави, че Навални е „ платил с живота си “ за своята „ опозиция против съветското подтисничество “.
„ Смъртта му в наказателна колония ни припомня
за действителността на режима на Владимир Путин “, прибавя Сежурне.

“Светът загуби войник, чиято храброст ще отеква през поколенията. Ужасен от гибелта на лауреата на премията „ Сахаров “ Алексей Навални ”, написа ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола.
Снимка: Ройтерс
„ Русия лиши свободата и живота му, само че не и достолепието му.
Борбата му за народна власт продължава.
Нашите мисли са със брачната половинка и децата му “, добави Мецола.

„ Очевидно “ Путин стои зад гибелта на Навални, сподели украинският президент Володимир Зеленски.
Снимка: Ройтерс
Говорейки в Германия, украинският водач сподели, че съветският президент не се интересува кой ще почине, стига позицията му отпред на страната да е сигурна.
„ Европейски Съюз счита съветския режим за виновен за гибелта на Навални “,
споделя в X ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той съобщи, че съгласно ЕС руският режим носи „ единствена отговорност “ за „ трагичната гибел “ на Навални.
Снимка: EPA
Мишел изясни, че Навални се е „ борил за полезностите на свободата и демокрацията “ и е направил „ крайната жертва “ за своите идеали.
„ Изказвам най-дълбоките си съболезнования на фамилията му.
И на тези, които се борят за народна власт по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Но борбата за независимост в никакъв случай не свършва “, добави Мишел.

„ Все още няма дефинитивно удостоверение, само че ние изхождаме от обстоятелството, че е доста евентуално Навални да е умрял в съветски затвор. Това е доста депресиращо за нас. Срещнах го в Берлин, когато се лекуваше в Германия от следствията от отравяне,
и разговарях с него за смелостта, която изисква решението му
да се върне в Русия. Сега той заплати за това с живота си. Ние доста добре знаем що за режим е това. Всеки, който подлага на критика, който се застъпва за народна власт, би трябвало да се опасява за живота и сигурността си. Така че ние сме шокирани.
Нашите мисли са със брачната половинка му, децата му,
приятелите му, почитателите му. Това е просто извънредно. И това е знак за това по какъв начин Русия се е трансформирала. За страдание този развой стартира доста от дълго време, той от дълго време се отдалечи от демокрацията, към този момент не е народна власт “, каза германският канцлер Олаф Шолц.
Снимка: Ройтерс
„ Днес в интернет се появи вест за гибелта на Алексей Навални в съветска колония. Тази гибел е още едно доказателство, че за диктаторите човешкият живот няма стойност.
Режимът на Путин, сходно на режима на Лукашенко,
в устрема си да резервира властта, се отървава от съперниците си по всевъзможен метод “, заяви водачът на демократичната съпротива в Беларус Светлана Тихановская.
Снимка: EPA
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че е „ тъжен и смутен от отчетите, идващи от Русия “.
Снимка: EPA
Смъртта на Навални е „ ужасна вест “, казва британският министър председател Риши Сунак. Той акцентира, че съветският опозиционер „ показва невероятна храброст през целия си живот “.
Снимка: EPA
Чешкият външен министър Ян Липавски призова света да „ уважи паметта “ на човек, „ затворен и малтретиран до гибел, тъй като се е противопоставил на Путин “
Снимка: Ройтерс
Бившият министър-председател на Латвия и сегашен външен министър Крисиянис Каринс акцентира, че е „ надълбоко смутен “ от новината. Той добави, че „ гибелта му е напълно лежи на съвестта на незаконния режим на Путин “.
Снимка: Ройтерс
„ Дълбоко шокирана и натъжена съм от новината за гибелта на Алексей Навални. Путин не се опасява от нищо повече, даже и от несъгласието на личния си народ.
Мрачно увещание какво съставляват Путин и неговият режим.
Нека се обединим в битката за свободата и сигурността на тези, които се осмеляват да се опълчват на автокрацията “, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Снимка: bTVСмъртта на Навални в съветските медии: „ Майка му не има вяра, че е починал “, суха информация и доктор за повода Снимка: Reuters
Алексей Навални е починал в колонията, оповестяват изсъхнало множеството съветски медии. Някои си разрешават и да разгласят повода за гибелта по свои източници. Лекар, преглеждал в миналото Навални, пък отхвърли да е допустимо да е имал откъснат тромб.
Други медии пък показват последното му
изказване в съда, на което се показва, че се е чувствал обикновено. Има и издания, които цитират майката на починалия, а неговият ПР към момента не удостоверява гибелта на Навални.
Btvnovinite.bg  направи преглед на някои
съветски онлайн издания, в които наблюдава по какъв начин се оповестява за кончината на отявления критик на Кремъл, който бе заточен в затвор 
Да се търсят съветски източници през търсачката,
с която всички сме привикнали – Гугъл, не е по никакъв начин елементарно, откогато има война в Украйна. Тя не вкарва в логаритъма си съветски медии. Затова изтеглихме съветският вид, в който написахме 
Снимка: bTV
В Яндекс първите вести са на по-малко известни уеб сайтове, а формалните се появяват към този момент на 13 позиция. Един от тях е РИА Новости.
Самата вест за гибелта на Навални
на страницата на съветската организация за вести не е първа, а в секция надолу под доста други вести. В ТАСС тя е включена в категория, наречена „ Популярно “, намираща се много под началните информации.
Снимка: bTV
В една от неразрешените в Европа медии – RT, даже показват повода за гибелта – цитират свои източници и афишират, че тромб е в основата на нещастието с опозиционния водач Навални.

Казва се и че е обявено на съветския президент
за гибелта на критика на Кремъл.
Някои медии пък цитира майката на умрелия. „ Новая газета “ написа, че тя отхвърля гибелта на сина си. Людмила Навални е декларирала в обществените мрежи: „ Не желая да слушам съболезнования. Видяхме сина си в колонията на 12 февруари, бяхме на посещаване “, цитира думите ѝ „ Новая газета “.
ПР на Навални Кира Ярмиш пък
не удостоверява кончината му, като в обявата ѝ се показва, че юристът на  към колонията, в която е излежавал присъдата си Навални.

News.ru цитира брачната половинка на опозиционния водач, която също споделя, че не може да одобри, че е починал.
„ Не знам дали да имам вяра, или не “,
съобщи Юлия Навалная, която приказва за гибелта на брачна половинка си и декларира готовността си да се върне в Русия. Тя направи тези изявления по време на Мюнхенската конференция.

„ Не знам дали да имам вяра на ужасните вести, които получаваме единствено от държавни източници в Русия “ – сподели тя пред кореспонденти.
Според Дмитрий Муратов,
основен редактор на вестник „ Новая газет “ (включен от съветското министерство на правораздаването в листата на задграничните агенти), гибелта на опозиционера е директно разследване от 27-ия му престой в следствения арест.
Журналистът изяснява, че диагнозата
„ тромбоемболизъм “, от която съгласно ФСИН политикът е умрял, може да се е развила от имобилен метод на живот, нискокалорична храна, липса на въздух и непрекъснат мраз, написа още медията, написа още уеб сайтът.

Друга съветска медия с името „ Медуза “ пък цитира лекар, който оборва версията, че тромб може да е в основата на гибелта на съветския критик на Кремъл.

Навални не е имал риск от тромбоемболия,
споделя реаниматорът Александър Полупан.
Той счита за неубедителни известията на съветските проправителствени медии, които показват като причина за гибелта на Навални запушването на артерия от кръвен съсирек.
„ Това е малко евентуална причина за естествена гибел.
Първо, незабавно започнаха да пишат за разкъсан съсирек – а това е невероятно да се каже без аутопсия. Могат да кажат „ ненадейно прекъсване на сърдечната активност “, само че единствено аутопсията може да покаже тромбоемболия. Няма други способи “, споделя Полупан.
Снимка: Reuters
Според лекаря, който е работил с Навални в Омск след отравянето и постоянно е съветвал негови сътрудници, политикът в колонията „ не е имал никакви справедливи опасности от тромбоемболия “, по-специално болести на вените на долните крака, тромбофилия, тромбоза и предсърдно мъждене.
„ Може ли едно ликвидиране да се маскира
като тромбоемболия?, пита медията.

Ако се направи почтена аутопсия, би трябвало да се вижда кръвен съсирек. Не може да има диагноза тромбоемболия, без да се открие обособен тромб. Но те могат да създадат всичко – да фалшифицират отчета от аутопсията. И никой няма да може да ревизира каквото и да било, акцентира Полупан.
„ Аз съм в най-черната част от черния лист “: Навални и връзките му с Путин
Алексей Навални е най-видното лице на съветската съпротива против режима на президента Владимир Путин. Кампаниите на неговата група разкриха корупцията на съвсем всяко равнище на съветската страна – постоянно ориентирани против самия президент, а съвсем смъртоносното му отравяне и лишаването му от независимост направи личността му разпознаваема за милиони по света.
Навални се утвърди като водач на опозицията в Русия,
създател на Фондацията за битка с корупцията и „ затруднение “ за Путин, откогато той бе определен за президент през 2012 година

Статия от Wall Street Journal от 2013 година разказва Навални като „ индивида, от който Путин се опасява най-вече “, което по подигравка на ориста може да е помогнало за култивирането на известността му в Русия.
„ Аз съм в най-черната част от черния лист “,
сподели Навални пред Journal през 2013 година, отбелязвайки, че обществените му изяви постоянно са забранявани или строго цензурирани от формалните съветски медии.

„ Понякога ми се коства, че има дребен вманиачен човек в Кремъл, който работи за мен. Сравнително малко хора гледат такива излъчвания. Но защото те го не разрешиха, в този момент има милиони руснаци, които се чудят „ Кой е той? “, отбелязва опозиционерът.
В поредност всеобщи митинги Навални и
съидейниците му приканват руснаците да се обедеинят против Владимир Путин.

„ За да напусне Путин, ние би трябвало да сложим нашите изцяло законни претенции. За да си тръгне Путин, не е нужно да разрушаваме и палим магазини или нещо сходно, хората би трябвало да излязат и да покажат волята си, да покажат, че те са силата. Не ме е боязън. Ние сме болшинството, ние сме властта в тази страна и виждаме страха им, усещаме страха им “, споделя Навални.
Той упреква президента Путин, че
„ изсмуква кръвта от Русия посредством феодална страна, концентрираща властта в Кремъл “. Тази патронажна система, твърди той, е като „ царска Русия “.

„ Мисля доста неприятно за „ Единна Русия “. Единна Русия е партията на корупцията, партията на мошениците и крадците. И дълг на всеки родолюбец и жител на страната ни е да направи по този начин, че тази партия да бъде унищожена “, споделя Навални.
Въпреки че не съумя да се изправи против Путин
в президентската конкуренция, гласът му резервира силата си за доста руснаци и той остана опасност за Кремъл.

Навални говореше на уличния език на по-младите руснаци и го използваше за мощен резултат в обществените медии. Неговата Фондация за битка с корупцията (ФБК) разкри детайлности за корупция в длъжностните лица.
Отравянето на Навални
През август 2020 година е изработен опит за убийството на Алексей Навални посредством отравянето му с нервнопаралитичното вещество „ Новичок “.
Путин отхвърли обвиняванията и
поддържаше познатата тематика, че Навални е сътрудник на Запада.

„ Кой въобще има потребност от него? “, сподели съветският президент на тазгодишната си конференция.

Руският опоюиционер оцеля като по знамение. Седмици наред той се възстановяваше под грижите на лекарите в берлинската болница „ Шарите “. От болничното си легло той постави основите на най-ужасяващото си следствие до момента,
което назова „ Дворецът на Путин “,
което се концентрира върху голям първокласен замък на съветското черноморско крайбрежие, за който се твърди, че е подарен на Путин от богати сътрудници.



Видеото е гледано над 100 милиона пъти. Посланието на Навални беше, че партията на Путин е цялостна с „ мошеници и крадци “.
Кремъл го отхвърли като „ псевдоразследване “,
а Путин го назова „ скучно “, отричайки изказванията. По-късно предприемачът милиардер Аркадий Ротенберг, един от най-близките другари на Путин, сподели, че това е неговият личен замък.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР