Светът все повече върви към потребление на чиста енергия. През

...
Светът все повече върви към потребление на чиста енергия. През
Коментари Харесай

Наша съседка ще бъде водещ пазар за разпределена соларна енергия в Европа през 2023-а

Светът от ден на ден върви към ползване на чиста сила. През 2023-а година се чакат 270 гигавата нови съоръжения на слънчеви мощности в международен мащаб. Това предвижда световната изследователска компания Wood Mackenzie.

Според прогнозата на Wood Mackenzie потенциалът от слънчевата сила ще продължи да се форсира до годишно 330 GW до 2032 година Причината - амбициозните цели за чиста сила, последователно прекъсване на въглищните централи, желанието за енергийна сигурност, увеличение на политическата поддръжка и други.

Европа

Румъния, страната, която има разполагаем 210 слънчеви дни в годината, се обрисува като водещ пазар за разпределение на соларна сила в Европа. Според прогнозата на Wood Mackenzie се чака да доближи 6,5 GW кумулативен безоблачен потенциал до 2027 година Програма за субсидиране от 610 милиона евро се чака да докара до 150 000 съоръжения в семействата, което води до 112% растеж на годишна база.

Преди месец френският енергиен колос Total Energies Renewables SAS купи пет слънчеви плана в Румъния от профилирания разработчик PNE с обща мощ от 208 мегаватпика (MWp). Те ще бъдат създадени от немската компания PNE.

Обединеното кралство пък вкара пакет за тримесечни жилищни слънчеви съоръжения през първото тримесечие на 2023. Ако темпото на Обединеното кралство продължи, потенциалът от слънчева сила от семействата ще нарасне с най-малко 60% през 2023 година
 Чешка компания строи най-големия слънчев парк на мястото на бившето летище Силистра
Бившето летище на Силистра се трансформира в най-големия слънчев парк в България

Капацитетът на произвеждане на сила ще бъде еднакъв на 13% от актуалното произвеждане на слънчева сила в България

Китай

Не е изненадващо, че Wood Mackenzie предвижда, че Китай ще бъде водач в производството на слънчеви панели най-малко през идващите пет години. Не се чака, най-малко в близко бъдеще, тласъците в Съединени американски щати, Европа и Индия да понижат доста пазарния дял на Китай.

Играчите в бранша се възползват от доста по-ниските цени на полисилиция, с цел да разширят огромни слънчеви централи. WoodMac обаче чака Китай да реалокира фокуса си върху износа от панели към кафези и пластини.

Съединените щати

През първото тримесечие на 2023 година в Съединени американски щати производството на слънчева сила се усили с 25% годишна база. Законът за понижаване на инфлацията усили с с над 3 GW добитата слънчева сила в Съединени американски щати за интервала.

Слънчевите съоръжения регистрираха растеж от 66% на годишна база през посочения интервал, само че плановете към момента изпитват усложнения, поради закъснение във веригата за доставки.

Слънчева сила от жилищни съоръжения в Съединени американски щати също сложи връх за първото тримесечие на 2023 година, само че продажбите се забавиха, поради терзанието на потребителите от допустима икономическа неустановеност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР