Светът в силно безпокойство заради иранската атака Адът се отвори

...
Светът в силно безпокойство заради иранската атака Адът се отвори
Коментари Харесай

Адът се отвори над Израел, американските сили прехванаха над 70 дрона и три балистични ракети

Светът в мощно безпокойствие поради иранската офанзива

Адът се отвори над Израел, откакто Иран нанесе въздушни удари с безплилотни самолети и ракети. Повечето от тях са били прихванати, оповестяват международните осведомителни издания. 

Междувременно ТАСС осведоми, че американските сили са прехванали повече от 70 дрона и минимум три балистични ракети, изстреляни от Иран към Израел. Руската телеграфна организация цитира CNN.

Ръководителят и нравствен водач на Иран аятолах Али Хаменеи от своя страна съобщи, че Израел ще бъде осъден. 

CBS News пък разяснява, че офанзивата на Иран може да въвлече Съединени американски щати в спора. 

В ТВ ефир бе маркирано, че администрацията на Джо Байдън е заинтригувана от това да не бъде забъркана директно в този спор. 

В същото време обаче американският президент изрази взаимност с Израел след нападението на Иран и се срещна с екипа си по националната сигурност, с цел да разиска обстановката, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Ангажиментът ни към сигурността на Израел предвид на заканите от страна на Иран и неговите марионетки (в региона) е хладнокръвен ", написа Байдън в обществената мрежа " Екс ", публикувайки фотография от изключителната среща в Белия дом със съветниците си по сигурността.

Германия прикани за неотложно прекъсване на нападението. " Осъждаме по най-категоричен метод продължаващата офанзива, която би могла да хвърли целия район в безпорядък ", написа външната министърка Аналена Бербок в обява в " Екс ".

България е мощно обезпокоена от неприемливата иранска офанзива против Израел. Това е невиждана ескалация, която основава сериозна опасност за районната сигурност. Това се показва в позиция на Министерство на външните работи, оповестена в обществената мрежа " Екс ".

Британският министър председател Риши Сунак осъди " безразсъдната " офанзива на Иран против Израел, която съгласно него демонстрира неговото " желание да всее безпорядък в личния си заден двор ".

Италия следи с внимание и безпокойствие обстановката след изпращането на ирански дронове против Израел, заяви тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в мрежата " Екс ".

" Решавайки се на подобен невиждан акт, Иран минава нов предел в дестабилизиращите си дейности и основава риск от военна ескалация ", предизвести френският външен министър Стефан Сежурне. " Франция още веднъж удостоверява ангажираността си със сигурността на Израел и го твърди в своята взаимност ", добави той.

Министерството на външните работи на Египет съобщи, че " приканва за оптималната въздържаност " и " е в директен контакт с всички страни в спора, с цел да се опита да овладее обстановката ", като в същото време предизвести за " риска от районно разширение на спора ".

Саудитското външно министерство прикани всички страни в спора към въздържаност.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди " изрично " офанзивата. " Тя съставлява невиждана ескалация и сериозна опасност за районната сигурност ", написа той.

" Канада недвусмислено осъжда тези въздушни удари ", съобщи министър-председателят Джъстин Трюдо в изказване, в което съобщи своята " взаимност с Израел ". Той сподели, че офанзивите " още един път показват презрението на иранския режим към мира и стабилността в района ".
     
Президентът на Аржентина Хавиер Милей изрази " своята взаимност и хладнокръвен ангажимент към Държавата Израел ".

Мексиканското държавно управление сподели, че е " мощно обезпокоено " от това нахлуване и от " цената, която това деяние може да има във връзка с хиляди човешки животи ". 

Министърът на външните работи на Чили Алберто ван Клаверен сподели в " Екс " че е " угрижен от сериозната ескалация на напрежението в Близкия изток и от иранските набези против Израел ".

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР