Светът трябва да предприеме спешни мерки за опазване на околната

...
Светът трябва да предприеме спешни мерки за опазване на околната
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Замърсяването на въздуха води до преждевременната смърт на 7 милиона

Светът би трябвало да предприеме незабавни ограничения за запазване на околната среда, в противоположен случай милиони души са застрашени от преждевременна гибел в Азия, Близкия Изток и Африка, сочи отчет на Организация на обединените нации.

Съвместният отчет е направен от 250 учени от над 70 страни. Той бе показан на четвъртата асамблея на Организация на обединените нации за околната среда, която се организира тази седмица в столицата на Кения - Найроби. Думата "риск " се загатва 561пъти на 740-те страници.

"Неустойчивата човешка активност поврежда екосистемите по Земята и заплашва екологичните основи на обществото ", се споделя в заключението.

Глобалното стопляне води до понижение на биоразнообразието. Замърсяването на въздуха води до преждевременна гибел на 7 милиона души годишно, а замърсяването на водата - на 1,4 милиона души годишно. Замърсяването на източниците с прясна вода с резистентни микроби ще се трансформира в съществена причина за преждевременна гибел до 2050 година.

Замърсяването на въздуха визира най-много "младите, болните и възрастни хора, както и най-бедното население ". В момента 29% от земната почва е неплодородна. Увреждането на ендокринната система понижава размножителната дарба на индивида и забавя умственото развиване на децата, се споделя още в отчета.

"Науката приказва ясно. Здравето и просперитетът на човечеството са непосредствено свързани със положението на околната среда. Намираме се на кръстопът, " сподели Джойс Мсуя - изпълняваща длъжността шеф на програмата на Организация на обединените нации за околна среда.

На конференцията участват френският президент Еманюел Макрон, немският държавен секретар по околната среда Йохен Фласбарт, както и десетки други държавни глави и активисти-еколози. Организация на обединените нации прикани за международно съглашение за понижаване на пластмасовите боклуци в океана, които са минимум 8 милиона тона на година.

Организация на обединените нации планува, че през 2050 година в морето ще плуват повече пластмасови предмети, в сравнение с риби. По планирани данни популацията на света през 2050 година ще бъде съвсем 10 милиарда души, заради което би трябвало да се вземат ограничения и за понижаване на питателните боклуци. Понастоящем една трета от храната се изхвърля, а в индустриално развитите страни половината от храната не се употребява. На конференцията ще се разисква и въпросът за електрическите транспортни средства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР