Светът следи с тревога и внимание обстановката в Казахстан, където

...
Светът следи с тревога и внимание обстановката в Казахстан, където
Коментари Харесай

Не стихва напрежението в Казахстан: Десетки са убити и над 2000 са арестувани

Светът следи с паника и внимание ситуацията в Казахстан, където пети ден не стихва напрежението, предизвикано от двойното нарастване на цената на газа.

Епицентърът на събитията продължава да е най-големият град на Казахстан и икономическа столица на страната - Алмати. При интервенция за възобновяване на реда на Силите за сигурност са били убити десетки протестиращи. Загинали са и 13 чиновници на реда, като двама от тях са били обезглавени.

Ранените досега са повече от 1000. Арестувани са близо 2000 души. Казахстанското държавно управление разгласи, че поставя таван на цените за шест месеца, само че макар тази мярка и въведеното изключително състояние и вечерен час, ситуацията не се успокоява.

Защо в обстановката се намесва и Москва?

Русия е част от Организацията на Договора за групова сигурност, в която влизат още пет страни, измежду които е и Казахстан. След като казахстанския президент не съумя да овладее обстановката в страната си, той се обърна за помощ към Организацията и тя се отзова.



Така Русия изпрати боен контингент, който ще остане в Казахстан за стеснен интервал от време, до момента в който се стабилизира и възстановява ситуацията в страната. За това заяви във Facebook арменският министър председател Никол Пашинян, чиято страна е ръководител на Организацията.

Европейски Съюз следи от близко обстановката в Казахстан

Позицията на Брюксел е, че съветската военна интервенция би трябвало да е при ценене на суверенитета на Казахстан. Междувременно Франция прикани към въздържаност всички страни, въвлечени в рецесията, в това число Русия и нейните съдружници от Организацията на Договора за групова сигурност.

Англия също се разгласи за спокойно споразумяване на рецесията. Пред посолството на Казахстан в Лондон имаше и митинг с искане съветските военни да не подхващат нападателни дейности в страната.

Ситуацията в Казахстан

Опожарени здания, унищожени коли, засилено военно наличие, нестихващи митинги, детонации и изстрели - по този начин изглеждаше и през днешния ден Казахстан. Полицията в икономическия център Алмати прикани жителите на града да останат по домовете си, до момента в който тече антитерористична интервенция в няколко административни здания.



Протестиращи нощес щурмуваха кметството и завзеха интернационалното летище, непознати авикомпании краткотрайно стопираха полетите, а някои страни започнаха да изтеглят жителите си.

Руски ескорт се оправи към Казахстан като част от миротворчески контингент на Организацията на Договора за групова сигурност, откакто президентът Токаев изиска помощ за възобновяване на реда. Руската интервенция провокира реакция от Брюксел.

" Осъждаме актовете на принуждение и вандализъм в Алмати и показваме страдание за погубените хора. Насилието би трябвало да спре. Подобна намеса би трябвало да зачита суверенитета и независимостта на Казахстан ", сподели Набила Масрали, представител на Европейската комисия.

Президентът на Казахстан дефинира протичащото се в страната като " външна експанзия " и " директна опасност за целостта на страната ". Обвини в тероризъм протестиращите.

" Тези терористични банди са интернационалните и са минали през сериозна подготовка в чужбина, тяхното нахлуване над Казахстан би трябвало да се преглежда като акт на експанзия ", съобщи Касим-Жомарт Токаев.

Каква е повода за размириците?

Протестите избухнаха след двойното нарастване на цената на пропан-бутана. Темата е сензитивна, защото множеството семейства и коли са на газ.

Увеличението на цените на пръв взор е нелогично, защото Казахстан е една от огромните петролни страни. Едно от обясненията е незадоволителната регулация на производителите, които избират да изнасят газ и нефт на по-високи цени.



" Ние сме толерантен народ, само че към този момент сме изтощени! Стига толкоз! Трябва медиите да отразяват това, което се случва в страната ни! Трябва светът да знае каква е обстановката тук ", прикани казахстански жител.

Ескалацията на насилието в тази другояче видимо спокойна страна провокира въпроси дали става дума единствено за цените на горивата. Касим-Жомарт Токаев е едвам вторият президент след оповестяването на независимостта на Казахстан, само че постоянно е упрекван, че ръководството му е мощно повлияно от властническия му предходник Нурсултан Назарбаев.

Повечето избори в страната са печелени с цялостно болшинство от ръководещата партия. Затова, съгласно анализатори, не е изненадващо, че хората имат потребност да бъдат чути.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР