Светът се сбогува с почетния папа Бенедикт XVI, починал на

...
Светът се сбогува с почетния папа Бенедикт XVI, починал на
Коментари Харесай

Светът се прости с почетния папа Бенедикт XVI

Светът се сбогува с почетния папа Бенедикт XVI, умрял на 31 декември, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. Заупокойната гала на площад " Свети Петър " в Рим завърши.

На траурната литургия за папа Йоан Павел II през 2005 година множеството, събрало се тогава на площад " Свети Петър " във Ватикана стартира да скандира: " Да бъде разгласен за светец неотложно ". Сега по време на траурната литургия за почетния папа Бенедикт XVI, която се ръководеше от папа Франциск, италианка издигна афиш, на който пишеше: " Да бъде разгласен за светец неотложно ", съобщи ДПА.

Петдесет и шест годишната Алесандра Апреа от град Мета ди Соренто край Неапол, носеща плаката, назова Бенедикт XVI " светец на вярата ". " Той беше изпратен от Бог да ни поведе, когато ние бяхме изгубени. Бенедикт беше мостът сред Йоан Павел Втори и Франциск. Нямаше да имаме Франциск без него ", съобщи тя.

По време на заупокойната литургия папа Франциск пък похвали куража на Бенедикт XVI да се отдръпна от поста и съобщи, че това е отворило вратата за други папи да създадат същото, съобщи Асошиейтед прес. Неотдавна бе обявено, че папа Франциск към този момент е оставил писмени указания, в които изброява при какви условия той също ще се отдръпна от поста.

За заупокойната литургия, която ръководеше, Франциск пристигна с инвалидна количка на площад " Свети Петър ", където бе подложен ковчегът на почетния папа Бенедикт Светът се елементарни с почетния папа Бенедикт XVI. Докато отслужваше литургията, Франциск беше заобиколен от петима кардинали, съобщи Франс прес. Литургията бе съгласно латински обред, само че включваше и други езици. В нея участваха 4000 кардинали, епископи и свещеници.

За траурната гала бяха поканени знатни персони, държавни глави, министър председатели и политици. Десетки хиляди хора също извършиха площада " Свети Петър ". Още когато там бе донесен ковчегът с тленните остатъци на Бенедикт Светът се елементарни с почетния папа Бенедикт XVI, множеството стартира да ръкопляска, а камбаните забиха.

След заупокойната работа ковчегът с тленните остатъци на почетния папа бе импортиран в базиликата " Свети Петър ". Там той ще бъде положен в криптата. Според традицията Бенедикт XVI ще бъде заровен в действителност в три ковчега. Тялото му е в ковчег от кипарисово дърво, в който са сложени монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и железен цилиндър с текст, който разказва годините му отпред на Римокатолическата черква. Този кипарисов ковчег се слага след това в по-голям цинков ковчег, който на собствен ред се слага в още по-голям дървен ковчег.

Относно ритуала по погребение на Бенедикт XVI в три ковчега, който е в действие и за всички папи, теологът Бари Етеридж от университета в Кент споделя, че първият ковчег от кипарисово дърво символизира, че папата е елементарен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който нормално или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се слага елементарен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег нормално е изработен или от кестен, или от бряст и символизира достолепието на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

Над 1000 публицисти от 30 страни отразяваха погребението. Хиляда служители на реда бяха мобилизирани, с цел да подсигуряват сигурността, като те бяха подкрепени от доброволци от италианската гражданска отбрана.

А до момента в който течеше заупокойната литургия, Светият трон заяви и какво гласи текстът, който обобщава понтификатът на Бенедикт Светът се елементарни с почетния папа Бенедикт XVI и който е подложен в железен цилиндър в ковчега му. В текста се споделя, че " той се е борил уверено против закононарушенията, осъществени от представители на клира по отношение на малолетни и хора, нуждаещи се от отбрана и неколкократно е призовавал църквата за смяна, за молебствия, за смирение и филтриране ", съобщи ДПА.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР