Светът се променя толкова бързо, че привидно непоклатимите неща изведнъж

...
Светът се променя толкова бързо, че привидно непоклатимите неща изведнъж
Коментари Харесай

С жена ми отидохме в Париж ... „И да търсиш, няма да намериш такова бунище!“

Светът се трансформира толкоз бързо, че видимо непоклатимите неща внезапно получават изцяло нови смисли. Толкова нови, че наподобяват измислици или лъжа. Например Париж, град, цялостен с митове с богата история, попадна в полезрението ни. За него споделят: „ Поне да го зърна! " или „ Да видя Париж и може да умра ".



Оказва се, втората сентенция през днешния ден е настояща в дословния й смисъл: актуалната столица на Париж не наподобява на тази, която познаваме от радостните комедии или рекламните брошури. И дано това да е завладяно мнение. Ето какво мислят за Париж жителите на Чехия.

„ Бяхме там не толкоз от дълго време, просто отидохме за уикенда. Изкушихме се от цената на билетите, извънредно ниска, а и не сме били в Париж повече от 10 години. Решихме да освежим усещанията си, да вдъхнем още веднъж френска романтика. Факт е, че ниската цена на Air France трябваше да ни предизвести, само че нищо сходно.

„ Полетът мина добре, след което безусловно умерено се качихме на влака, който ни води до центъра, и точно там изпитахме първия потрес: освен че всичко беше осеяно с отпадък на Северната гара, само че нямаше нито един бял французин там! Това ни шокира до дъното на душата. "

„ Още повече: неразумно се настанихме покрай Базиликата „ Сакре Кьор " , където обстановката изглеждаше още по-зле. Когато слязохме до метрото, с цел да стигнем до главните забележителности, внезапно открихме, че аз и жена ми сме единствените бели във вагона. Беше петък, към два следобяд! "



„ Близо до Лувъра, който постоянно е цялостен със зяпачи и туристи, в този момент няма нито една душа, само че въоръжени до зъби патрули са на всички места. Тези хора ви гледат с съмнение и не смъкват пръста си от спусъка. И това не са елементарни служители на реда, а същински бойци с цялостно въоръжение! Както се оказа, Париж живее в изключително състояние от съвсем година... "



„ По улиците тълпи от мигранти, цялостно е с магазини, чиито притежатели са бежанци. Откъде се взеха толкоз доста? На Айфеловата кула няма никой. Всички се ревизират, като се изключи мюсюлманките, покрити от главата до петите. Това се назовава френска досетливост. Кварталът към Кулата гъмжи от странни африкански търговци, просяци от целия свят и джебчии.



„ Полицията си затваря очите за всичко, даже постоянното обезчестяване на французойки от мигранти не провокира същия резонанс като преди. Сякаш всички тези неща наподобяват естествени. Поканихме другари на пикник в центъра, с цел да се отпуснем като преди време, само че те споделиха, че е по-добре да се срещнем в ресторант, в този момент пикниците могат да бъдат доста рискови. "

„ Върхът на нашето прекарване беше визитата на малко кафене, където искахме да изпием чаша вино. „ Французинът " с явни алжирски корени обаче ядосано ни сподели, че в неговата страна няма да продава тази напитка и даже псуваше проклетите християни! Разбира се, предпочетохме да се върнем в хотела. След всичко това просто искахме да се приберем. Въпреки че имахме още един ден. "



„ Беше ужасяващо прекарване. Представете си какво се случва в Марсилия или Кале, където мигрантите към този момент де факто дефинират свои лични правила. Във Франция назрява революция, това ще кажа. Затова предлагам да не ходите там - довиждане, обичана Франция! Дай Боже да нямаме нещо сходно в Чехия! "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР