Светът се движи с много бързо темпо и за всеки

...
Светът се движи с много бързо темпо и за всеки
Коментари Харесай

Екипът е на първо място в Бош, след това идва работата

Светът се движи с доста бързо движение и за всеки от нас, без значение в коя сфера или промишленост работи, е значимо да остане любопитен и адаптивен. Развиването на характерни професионални и механически компетентности е един от главните ни цели, споделя Елена Демирева , HR управител в „ Роберт Бош “

- Госпожо Демирева, по какъв начин постигате фамилна просвета в екип от над 400 души, в който множеството от сътрудниците ви са инженери?

- През последните три години в „ Бош “ не стопираме да растем. За 2020 година увеличихме чиновниците си в страната с 32%, а след отварянето на „ Инженеринг Център София “ екипът към този момент е утроен. За нас като компания фамилната среда и чувството, че си значима част от екипа, постоянно са били полезност. Именно това постоянно ни прави друг и желан шеф. Държим всеки нов сътрудник, който се причислява към екипа, да се усеща като вкъщи си. Това реализираме с няколко елементарни стъпки. Първо, още от първия ден всеки знае, че може да разчита на безпрекословна поддръжка от своите сътрудници и от мениджъра си – в работата, в насърчаване на нови качества и умения, в шерването на опит и познания. Второ, за нашите сътрудници в Инженерния център автомобилните технологии са повече от „ просто работа “. Те са задача за бъдеще с по-безопасно шофиране, както и пристрастеност и занимание, което постоянно е причина сътрудниците да прекарват време дружно и отвън офиса. Така е и с сътрудниците ни в другите бизнес браншове – електроинструменти, автомобилно съоръжение, сградни технологии, термотехника. Трето, отворената и транспарантна връзка и включването на сътрудниците в решения, касаещи живота в компанията, ни оказва помощ да останем покрай тях и да имаме по-добър нюх за пулса на организацията. Всеки ден решаваме какво можем да създадем по-добре и повече, с цел да може всеки да се усеща въодушевен да бъде част от нашия екип.

- Как преминахте през Covid-ограниченията и сега какво стимулира хората ви?

- Идването на Covid-19, дружно с рестриктивните мерки, беше стрес тест за устойчивостта на организацията. За по-малко от седмица успяхме да реорганизираме всички процеси, в това число и развойната ни активност, която с изключение на със програмен продукт е обвързвана и с доста хардуерни съставни елементи, които се намират на място в офиса. Екипът ни обича провокациите и мисля, че главната движеща мощ беше чувството за „ заедност “ и поддръжка в прекосяването през пандемията. Както обичаме да споделяме: „ Не оставяме никого самичък! “, и тъкмо в такива обстановки доста ясно личи дали това са единствено думи, или в действителност стоим зад това, което споделяме. През 2020 година демонстрирахме най-високи стойности на работливост дотук и завършихме годината със постоянен финансов резултат на равнището на предходната година – екипите останаха постоянни. Това е извънредно мъчно поради обстоятелството, че трябваше и към момента би трябвало да работим от разстояние, по тази причина няма по какъв начин да не отбележа, че основна роля имаха мениджърите на екипи. Ръководителите останаха покрай хората си от самото начало. А когато човек вижда откровена грижа от отсрещната страна, намира причина да даде най-хубавото от себе си в това, което прави.

- На какви HR тактики за развиване и разгръщане залагате, като поддържате високи ангажираност и продуктивност?

- Светът се движи с доста бързо движение и за всеки от нас, без значение в коя сфера или промишленост работи, е значимо да остане любопитен и адаптивен. Работата на сътрудниците инженери е обвързвана с нововъведения, които чакаме да забележим в колите на пазара след 3–4 години. Всъщност те работят в бъдещето, по тази причина работата им е обвързвана с доста изследователска активност и непрекъснато учене на нови технологии. Развиването на характерни професионални и механически компетентности е един от главните ни цели. През 2021 година сполучливо стартирахме и вътрешна лидерска академия за приблизително равнище мениджъри в организацията, в която използваме геймификация и разнообразни типове мобилни приложения, с цел да създадем ученето забавно и налично. Стратегически фокус за нас е и партньорството с университети и учебни заведения. „ Бош “ има традиция в даването на благоприятни условия за професионално образование и развиване на младите гении. От основаването на първата стратегия за професионално образование от Робърт Бош през 1913 година компанията следва положителните практики да поддържа и да обезпечава благоприятни условия на младите за придобиване на спомагателна подготовка и умения, нужни за бъдещата им кариера.

Поддържаме дейна стажантска стратегия, в която студенти се причисляват към нашите екипи за интервал от шест или девет месеца и по-късно в множеството случаи те остават да работят при нас. За втора поредна година ще се включим и в програмата за дуално образование, а напълно скоро следва и стартирането на наша вътрешна академия за автомобилни технологии, която ще е ориентирана към студенти.

- В момента какви фрагменти търсите и какво би трябвало да знае всеки, който подаде документи за кариерна реализация в „ Бош Инженеринг Център София “?

- „ Бош Инженеринг Център София “ продължава интензивно да усилва екипа си. Търсим експерти в региона на софтуерната разработка, тестването, интеграцията. Разширяваме хардуерния отдел, който сполучливо стартирахме през 2020 година Продължаваме да обогатяваме и портфолиото от планове, по които екипите в София работят. Освен за авто програмен продукт през последната година София се трансформира в основна локация за създаването на съставни елементи за електрически колела, на които „ Бош “ е водещ производител на пазара.

- Какво би трябвало да знае всеки, който желае да се причисли към екипа?

- За нас работата е повече от работа – тя е специалност с задача, източник на ентусиазъм, по тази причина с изключение на сътрудници, ние търсим съидейници. Хора, които остават любопитни и отворени към непрекъснатото учене, които обичат да провокират себе си, които са лоялни към екипа си в сложни моменти. За нас екипът е преди всичко, а по-късно идва работата. От друга страна при нас хората могат да намерят доста благоприятни условия за разнообразна работа по разнообразни планове, както и за израстване. През миналите две години близо 15% от нашите сътрудници са нараснали в позиции от приблизително равнище мениджмънт, има разновидности за развиване и на по-високи експертни равнища.

- Кои са вашите сътрудници в откриването и набирането на гении?

- Успяхме да стартираме доста стратегически партньорства в направления, които са значими за нас. Една от тях е връщането на българи от чужбина. Забелязваме позитивна наклонност на предпочитание за връщане на българи от чужбина и това доста ни радва. Имаме много сътрудници, които се завърнаха в България със фамилиите си след предложение за работа при нас. Партнираме си интензивно с университети и учебни заведения. Смятаме, че нашата обществена отговорност към обществото е да имаме дейна роля в смяната на просветителната екосистема още от учебните заведения, с цел да може образованието да дава отговор на темповете на развиване на актуалния бизнес. Когато завършат учебно заведение, младежите би трябвало да бъдат готови да влязат в работна среда с умения, които незабавно могат да приложат. Нужно е да имат работна просвета, да умеят да се приспособяват към непрекъснато изменяща се среда, да работят в екип, да могат да показват позиция или концепция решително и аргументирано.

- Какъв ще е модерният и издирван формат на работа оттук насетне?

- Модерното може да бъде търсено, само че не всеки път работещо за всяка организация. През 2020 година доста от разбиранията ни за парадигмите и моделите за работа се трансформираха фундаментално. Това, което следим в нашата организация, е, че сигурно сътрудниците чакат повече еластичност от работодателя по отношение на мястото и повече благоприятни условия за работа от разстояние. От друга страна, много сътрудници към този момент показват предпочитание да се върнат в офиса и да прекарват време с екипите си, от ден на ден от срещите да се организират онлайн, а не във виртуална среда.

Като компания, чиято активност е обвързвана със основаване на нови решения, артикули и нововъведения, е доста значимо сътрудниците да имат опция да бъдат дружно в офиса – тогава процесът на обмяна на хрумвания и тяхното развиване и надграждане в креативния развой се случва доста по-бързо. Съвсем скоро следва и отварянето на третия ни офис. Като цяло, във връзка с формата на работа, оставаме гъвкави като шеф.

 

Венцислав Савов

 

***

 

„ Бош “ е водещ международен снабдител на технологии и услуги за автомобилната промишленост.

 

„ Роберт Бош “ ЕООД започва своята активност в България през 1993 година Компанията има сполучлив бизнес и устойчиви резултати през последните 27 години в региона на продажбите – автомобилно съоръжение, термотехника, електроинструменти и  сградни технологии.

 

„ Бош Инженеринг Център София “ е открит през 2019 година като неразделна част от международната инженерна мрежа на „ Бош “. В него се създават новаторски технологии за автомобилната промишленост в области като системи за помощ на лидера, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект (AI) и електромобилност. Екипът на Инженерния център взе участие допълнително от 40 интернационалните плана в съдействие с развойни екипи от Германия, Съединени американски щати, Унгария и Румъния.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР