Светът продължава да следи с безпокойство ситуацията в Иран, седмица

...
Светът продължава да следи с безпокойство ситуацията в Иран, седмица
Коментари Харесай

Хасан Рохани за протестите: Проблемите не са само икономически, хората искат повече свобода

Светът продължава да следи с безпокойствие обстановката в Иран, седмица след началото на митинги, белязани с принуждение. 13 души досега са починали в конфликти сред стачкуващи и полиция.

Антиправителствените митинги в Иран, почнали предишния четвъртък, са най-мащабната вълна на неодобрение след 2009 година. Тогава митингът бе против преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад и в конфликти починаха 36 души, съгласно формалните данни, а съгласно опозицията – двойно повече.

Днес аргументите за вълненията са стопански. 13 са жертвите до момента, измежду които един служител на реда. След няколко дни безмълвие иранския президент Хасан Рохани направи телевизионно изказване, заяви.

„Проблемите не са единствено стопански. Хората не излязоха по улиците единствено с цел да кажат, че желаят пари, самун и вода. Те имат и други претенции. Едно от тях е повече свобода“, съобщи той.

Според Рохани Иран е постигнал пред света огромен политически успех. По думите му американците са се пробвали да се опълчват на иранската нация, налагайки наказания и обявявайки се срещу нуклеарната договорка със страната, само че са се провалили в този собствен опит.

Американският президент Доналд Тръмп, на собствен ред, съобщи, че е пристигнало „време за промяна“ в Иран.

„Иран се проваля на всяко ниво, макар ужасната договорка, подписана с тях от държавното управление на Обама. Великият ирански народ е репресиран от доста години. Те са гладни за храна и независимост. Богатството на Иран е заграбвано, наред с човешките права. ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА!“, написа Тръмп в Туитър.

Европейски Съюз поддържа контакт с иранските управляващи и чака да бъде обезпечено правото на иранските жители на мирни демонстрации и независимост на словото. Това съобщи през вчерашния ден говорителката на външнополитическата работа на Европейски Съюз Катрин Рей.

Междувременно управляващите в Техеран оповестиха, че изцяло управляват ситуацията в столицата и другите градове, където избухнаха вълнения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР