Светът отбеляза втората годишнина от началото на войната в Украйна

...
Светът отбеляза втората годишнина от началото на войната в Украйна
Коментари Харесай

Светът отбеляза втората годишнина от началото на войната в Украйна

Светът означи втората годишнина от началото на войната в Украйна с многохилядни демонстрации в поддръжка на Киев. Но и през тази нощ в редица области на Украйна беше оповестена въздушна паника поради съветски набези, съобщи БНР.

Въздушна паника беше оповестена в Киевска, Полтавска, Сумска, Харковска, Хмелницка и Черкаска област. Задействана е украинската система за противовъздушна защита против съветските офанзиви с дронове " Шахед " в региона на Запорожие, заяви още Киев.

През миналото денонощие на натоварен обстрел е била подложена Сумска област, където са регистрирани близо 200 детонации. Продължават яростните сражения по направленията Купянск и Лиман в Донецка област.

На втората годишнина от началото на съветското настъпление в Украйна водачите на страните от Г-7 посетиха Киев, с цел да заявят поддръжката си.

" Ще сме до Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и разгласи, че Комисията ще отпусне първи транш от 4 и половина милиарда евро в идващия месец.

Украинският президент Зеленски прикани съдружниците си от Г-7 " навременно " да дават военна помощ на страната му.

Ротационният ръководител на Г-7 - италианският министър председател Джорджа Мелони акцентира:

" Продължаваме да поддържаме Украйна в правото ѝ да се пази. За тази цел военната помощ е наложителна. Думата " мир " не трябва да се бърка с предаване - това е двуличен метод, който не поддържам. "

Годишнината от началото на съветското навлизане в Украйна беше маркирана с демонстрации в огромните градове на Германия, Франция, Англия, Португалия, Швеция и още десетки европейски страни. Хиляди излязоха по улиците с украински флагове и приканиха за завършек на войната.

А в Русия минимум 49 души са били арестувани по време на антивоенни демонстрации и манифестации в памет на съветския опозиционер Алексей Навални, заяви съветската правозащитна организация ОВД-Инфо. В Москва е имало 13 ареста - най-вече от всички градове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР