Светът на футбола през 2023-та година беше доста наситен макар

...
Светът на футбола през 2023-та година беше доста наситен макар
Коментари Харесай

Сити най-накрая спечели Шампионска лига, Меси и Роналдо напуснаха Европа

Светът на футбола през 2023-та година беше много кондензиран въпреки и да липсваха огромни футболни конгреси като Световно, Европейско или Копа Америка.
Прочетете още
Голямата вест беше напускането на Кристиано Роналдо и Лионел Меси на европейския футбол .

Роналдо още в началота на годината подписа с Ал Насър от Саудитска Арабия, откакто скандално напусна Манчестър Юнайтед. 

Меси се раздели с ПСЖ и мина в американския Интер Маями и изненадващо не отиде в Саудитска Арабия, където имаше също сериозна оферта. 

Саудитска Арабия се трансформира в новия стопанин на футболния пазар и притегли много огромни звезди, а някои от тях още и в най-хубавите си години от кариерата. Страната обърка много трансферни проекти на тимовете. 

В Шампионска лига Манчестър Сити най-сетне завоюва бленувания трофей. Англичаните имаха единствено един край досега, макар че постоянно е измежду любимците в шампионата, само че тогава отборът загуби изненадващо от Челси с 0:1. Сега Сити съумя да победи Интер, който завоюва с 1:0 с попадение на Родри. Испанецът може би беше най-заслужения голмайстор, тъй като несъмнено е измежду най-подценяваните играчи, само че постоянно избавя англичаните във значими моменти. Сити игра финала без огромната си звезда Кевин Де Бройне, който за втори следващ път на край се контузи тежко още при започване на дуела. Де Бройне още не е възобновен и сега Сити несъмнено не се намира в добра форма.



Иначе англичаните завоюваха още веднъж и купата в Англия , макар че Арсенал беше водач през по-голямата част от сезона. Сити направи и требъл, откакто победи и с ФА Къп, печелейки трофея след 2:1 против Манчестър Юнайтед. Купата на лигата беше извоювана от Манчестър Юнайтед, който победи Нюкасъл във финала с 2:0 и постави завършек на 7-годишната суша без трофей. Със спечелването на ФА Къп бранителът на отбора Хари Магуайър съумя да завоюва и първия си трофей през кариерата си. Суперкупата на страната отиде при Арсенал, който победи Сити след осъществяване на дузпи.

В Германия хегемонията на Байерн Мюнхен беше доста евентуално да завърши, откакто отборът не беше губил купата от 2012-та година. Конкурентът Борусия Дортмунд обаче се провали грубо, откакто не съумя да победи вкъщи Майнц 05, правейки 2:2. В същото време с гол в края Байерн взе купата след 2:1 против Кьолн като посетител и по този начин продължи невероятната си серия. Купата на Германия отиде при Република България Лайпциг, който победи във финала Айнтрахт Франкфурт. В борбата за Суперкупата Република България Лайпциг шокира Байерн Мюнхен с 3:0 и не разреши на Хари Кейн да завоюва първия си трофей в кариерата.

В Италия имаше неочакван първенец и това беше Наполи, който след суша от 33 години най-сетне съумя да завоюва Скудетото. Неаполитанци станаха изрично първенци, а дуото Квича и Осимен беше в основата на купата. Лучиано Спалети, който донесе историческата купа на неаполитанците обаче напусна след скандал със притежателя Ди Лаурентис и през този сезон отборът е доста надалеч от това, което беше през предишния сезон. Купата на страната беше извоювана от Интер след триумф с 2:1 над Фиорентина на финала, а Суперкупата отиде също за Интер, който победи Милан с 3:0.



В Испания Барселона постави завършек на 4-годишната пауза без купа в Ла Лига и завоюва шампионата пред Реал Мадрид. Мадричани не останаха без трофей през този сезон и завоюваха Купата на Испания, откакто се оправиха с 2:1 с изненадващия финалист Осасуна. Барселона завоюва Суперкупата след триумф с 3:1 над Реал Мадрид.

Доминацията на ПСЖ продължи във Франция , само че изненадващо отборът не съумя да завоюва Купата. Тулуза победи с 5:1 Нант и сграбчи Купата. Финалът за Суперкупата е на 3 януари 2024г. сред ПСЖ и Тулуза.

В Лига Европа първенец още веднъж стана Севиля, който победи след дузпи Рома. Испанците обаче през 2024-та година няма да завоюва трофея, откакто приключиха последни в групата си в Шампионската лига и завърши европейското си присъединяване.

Уест Хям сграбчи Лигата на конференциите след триумф с 2:1 над Фиорентина и стана вторият победител в шампионата.

Суперкупата на УЕФА беше извоювана от Манчестър Сити, който победи след дузпи Севиля.

Трансферите

Най-значимите прехвърляния през тази година, като изключим тези на Меси и Роналдо, бяха на Джуд Белингам от Борусия Дортмунд в Реал Мадрид, Хари Кейн от Тотнъм в Байерн Мюнхен, Доминик Собослай от Република България Лайпциг в Ливърпул, Деклан Райс от Уест Хям от Арсенал. Цели 14 бяха прехвърлянията на стойност 70 или повече милиона евро през 2023-та година. Челси пръсна най-вече пари за прехвърляния, само че продължава да боксува през цялата година и по всичко наподобява, че и през този сезон отборът може да не взе участие в евротурнирите.

Новият състезател Саудитска Арабия притегли играчи като Карим Бензема, Неймар, Садио Мане, Нголо Канте, Рияд Марез, Роберто Фирмино, Едуард Менди, Джордан Хендерсън, Фабиньо и доста други и те се причислиха към Кристиано Роналдо, който отиде в страната при започване на годината.

Трансферите от 100 до над 100 млн. евро бяха пет - Енцо Фернандес от Бенфика в Арсенал, Деклан Райс от Уест Хям в Арсенал, Мойзес Кайседо от Брайтън в Челси, Джуд Белингам от Борусия Дортмунд в Реал Мадрид, Хари Кейн от Тотнъм в Байерн Мюнхен.



Суперлигата и новият формат на евротурнирите 

Годината приключи с доста изненадваща вест, че Европейският съд е отсъдил в интерес на Суперлигата и действително лигата печели делото против УЕФА и е доста евентуално въпреки всичко грандиозният план, в който единствено клубовете ще ръководят шампионата без присъединяване на УЕФА може да се реализира. Като развиване ще има в идващите месеци. В същото време от новия сезон евротурнирите ще бъдат с чисто нов формат наподобяващи тъкмо Суперлига, само че под егидата на УЕФА. 

Дали клубовете ще се отделят от УЕФА и ще си основат нов шампионат ще разберем през новата година. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР