Светът губи поне един местен език на месец, каза за

...
Светът губи поне един местен език на месец, каза за
Коментари Харесай

ЮНЕСКО: Всеки месец умира по един местен език

Светът губи най-малко един локален език на месец, сподели за РИА Новости Боян Радойков, началник на отдела за обезпечаване на достъпността и запазването на информацията на бранш " Комуникация и информация " на ЮНЕСКО.
" Повече от един път месечно - един път седмично или на две седмици - един език умира. Това е единствено статистика. Какво да се прави? Само това да се регистрира, запазвайки в паметта името на следващия починал език? Не. Създадохме атлас на езиците, които са под опасност, с цел да се разреши запазването на тези езици, които към момента не са умряли, тъй че бъдещите генерации да имат достъп до тях ”, сподели събеседникът на организацията.
По-рано той сподели, че общият брой на локалните езици в света е сред пет и шест хиляди, напомня БГНЕС.
" Трудно е да се каже къде най-бързо изчезват езиците. Може би това става най-вече в Африка и Латинска Америка. Това се дължи на обстоятелството, че от време на време има такива езици, на които приказват единствено трима или четирима души ”, добави специалистът.
Според него " това е обикновено, естествено изгубване на езиците ".
" Невъзможно е да се поправя обстановката. Но може да се спасят, да се намерят хора, които ще създадат видео, въпреки всичко по някакъв метод да се вземе присъединяване в запазването на езиците... Това е подобен развой. В идващите 50 години може би няма да останат и половината от езиците на света. Това ще бъдат мъртви езици, за които ще останат единствено мемоари. Тук ще посоча паралел с биологичното многообразие: всичко изчезва. Както се споделя, индивидът е най-големият унищожител на всичко на света. Бихме могли да се гордеем - никой в света не унищожава толкоз сполучливо разнообразието, ”заключи Радойков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР