Светът е в паника и страх. Инвеститорите продават подвластни на

...
Светът е в паника и страх. Инвеститорите продават подвластни на
Коментари Харесай

Въпреки паниката от задаваща се рецесия, все още има много инвестиционни възможности

Светът е в суматоха и боязън. Инвеститорите продават подвластни на страстите. Идеален миг за това да си купите евтини активи... Но по какъв начин да прецените кои активи са евтини? Това е сложната задача на вложителите.

Както е споделил Ротшийлд - " Времето за покупка на активи е, когато има " кръв по улиците ". А сега е тъкмо такава обстановката. Щатският показател S&P 500 изпадна в мечи пазар, след наскорошната " кланица " и към този момент е с към 20% под най-високото си равнище от предходната година.

В миг на сходни разпродажби обаче, постоянно се вършат най-хубавите облаги от дълготрайните и търпеливи вложители. Тези, които са стоели на кеш, очаквайки промяна на пазарите - най-накрая я получиха. Най-сетне, тъй като S&P 500 не беше влизал във фаза на промяна, или най-малкото не се бе задържал в сходна фаза по-дълго време, от пика на пандемията през 2020-та година.

Бонусът за вложителите?

Те получиха начален спад на пазарите от януари насам, разследване на упованията за завършек на политиката на ултраниски лихви и прогнозите за ускорение на темпа на повишение на лихвите, след рекордната от 40 години насам инфлация в Съединени американски щати и останалите елементи на света.

Но има и още един бонус. Военните дейности, довели до потрес на пазарите, на процедура могат да решат един основен спор измежду пазарните участници - какъв брой нападателен ще е Фед в политиката си на покачване на лихвите от тук нататък?

Повишението на енергийните цени и храните на суровините, значително разследване на военния спор, ще покачат страховете на запаса за евентуална криза и е доста евентуално да се търси уравновесен метод - на справяне с инфлацията, без да се подтикне стопанската система към криза. Това е по този начин нареченото " меко кацане ", за което доста икономисти и анализатори приказват и се питат - ще бъде ли реализирано?
 Инвестиции в акции, злато и какви са данъчните последствия?
Инвестиции в акции, злато и какви са данъчните последствия?

Как да се ориентираме в морето от варианти за вложение?

Та на въпроса - по какъв начин да се ориентират вложителите в актуалната среда и залагащи на последователно нормализиране на картината? Сега ще дам някои хрумвания, които са с изчерпателен темперамент и не трябва да се одобряват, като рекомендация за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

Най-силно засегнатите активи, в лицето на софтуерните компании

Безспорно софтуерните компании, като по-чувствителни такива и насочване към растеж и бъдещи парични потоци, бяха измежду най-силно засегнатите активи от вероятностите за по-силно покачване на лихвите в битката против инфлацията.

Но те усещаха неприятни пориви още преди спора да се задълбочи. Тоест, при тях е налице една извънредно мощна " съвършена стихия ", която може да води до това да са по-близо до евентуално дъно. Особено акциите, които поевтиняха мощно при започване на тази година. В вероятност - показателят Nasdaq е изгубил над 30% от цената си, на фона на 22% спад за необятният S&P 500.

Първо за Meta...

След спада си в средата на юни, акциите на компанията доближиха равнища от към 160 $, или равнища съпоставими с тези през 2017-та година. Това при връх от 320 $ за акция към края на предходната година. Пазарната оценка към този момент е трайно под психическата граница от 500 милиарда $. Тя се намали с 35% за месеца след пагубен доклад за приходите и разочароващите прогнози за бъдещето.

Още по-интересното е, че Meta Platforms в този момент има под 15-кратно съответствие цена-печалба, което е доста под междинната стойност на съотношението P/E измежду софтуерните акции, равно на 22 пъти, и подхожда на междинното съотношението P/E измежду 500-те компании, включени в показателя S&P 500 (малки, междинни и огромни капитали).

Имайте поради, че заведенията за хранене за бързо хранене McDonald " s (NYSE:MCD) и Starbucks (NASDAQ:SBUX) имат P/E съотношения по-високо от това на Meta и получавате визия за това, че обществената мрежа се е трансформирала в извънредно едва оценена от пазара договорка.

Причината, заради която хората започнаха да тичат към избавителните лодки, беше, че Meta Platforms заяви, че платформата ѝ Фейсбук е имала 1.929 милиарда ежедневни консуматори през четвъртото тримесечие, което съставлява спад (от 1.93 милиарда) за първи път в историята на компанията.
 Следващите няколко дни могат да се окажат идеални за бъдещите вложители
Следващите няколко дни могат да се окажат идеални за бъдещите вложители

Защото на пазарите се търгуват упования

Тийнейджърите и младежите от ден на ден избират платформи като TikTok и YouTube за развлечение пред Фейсбук. Компанията също по този начин съобщи, че нейният рентабилен бизнес с ориентирана реклама изпитва усложнения след измененията в поверителността, направени в iOS софтуера на Apple (NASDAQ:AAPL), който се употребява в iPhone и други потребителски електронни устройства.

Още преди краха на облагата, Meta Platforms имаше доста сложна година. В допълнение към измененията в поверителността, осъществени от Apple, политическите разногласия за размера и силата на огромните технологии и внезапното корпоративно ребрандиране, компанията претърпя и доста обществен спор за нередности, където някогашен изпълнителен шеф упрекна компанията, че съзнателно разпалва несъгласия и популяризира дезинформация като средство за привличане и задържане на вниманието на хората.

Въпреки всичко това, Уолстрийт се придържа към Meta Platforms с помощта на непрекъснатия ѝ напредък и мощното генериране на доходи. В края на краищата платформата за обществени медии Фейсбук към момента има 2.89 милиарда дейни консуматори, което съставлява почти 35% от популацията на света.

Това, че Meta Platforms в този момент предизвестява за по-бавен напредък и по-ниски от предстоящите доходи в това време, когато минава към към момента недоказаната метавселена, кара доста вложители и анализатори да натиснат бутона за продажба.

Засега обаче не всички се насочат към пожарната стълба. Има редица професионални анализатори, които споделят, че акциите на FB в този момент са прекомерно евтини, с цел да се пренебрегват, и че вложителите би трябвало да третират голямата ликвидация като опция за покупка, като се има поради извънредно ниската оценка на Meta Platforms по отношение на нейните софтуерни сътрудници с висок напредък.

Всъщност, във връзка с оценката, на база на съотношението цена-печалба, сега обществената платформа се търгува с най-ниското си такова в своята история. За финален път то е било толкоз ниско през 2018-та година - при равнище от 17.7. Сега историческото съответствие цена-печалба е 14.6, или най-ниското в цялата история на търговия на компанията от близо 10 години.

А за какво не и Novavax...

От началото на пандемията през 2019 година вложителите обърнаха особено внимание на фармацевтичните компании, които създават ваксини, а Novavax (NASDAQ:NVAX) подхваща решителни стъпки в битката с пандемията.

NVAX акциите паднаха от върха, което може да ги рави чудесна опция за това вложителите да ги добавят портфейла си. През февруари 2021 година акциите доближиха исторически връх при равнище от 331 $, а в този момент са паднали до равнища от едвам под 60 $ за брой.

Има две аргументи да запазите акциите на радара си: мощни фундаментални индикатори и голям пазар за ваксина против ковид.

NVAX към този момент има позитивни данни за успеваемостта на своите ваксини, както и против новия вид омикрон. Тези резултати се приближават доста до актуалните утвърдени ваксини. Компанията чака утвърждение за имунизацията си в Съединени американски щати и други райони по света, като към този момент събира поръчки. В допълнение СЗО съобщи, че имунизацията й може да е добра опция за бустерна доза на хора, които към този момент са си поставили някоя от другите налични ваксини.

Novavax има близо 2 милиарда $ в брой, а чистите парични средства, получени през първото тримесечие, възлизат на 663 милиона $. Компанията е получила 772 милиона $ под формата на предплатени съглашения за покупка, които са записани като отсрочени доходи.

Novavax има задоволително ликвидност, с цел да влага в по-нататъшни проучвания и развиване. Основните индикатори се ускориха тази година, а приходите могат да се усилят единствено с повишаването на търсенето на ваксини.

Компанията може да създава и продава дози до идната година, което може да докара до нов най-много на приходите. До 2024 година размерът на международния пазар на ваксини против ковид се чака да сформира 25 милиарда $, съгласно Globalnewsire.
 Нови главоболия за екологично настроените вложители
Нови главоболия за екологично настроените вложители

Големи производители, в това число Exxon Mobil, оповестиха цели за нулеви чисти излъчвания

Търсенето на ваксини може да намалее в Съединени американски щати, само че има непрекъснато повишаване на търсенето от Индия и Южна Америка, където равнищата на имунизация са ниски и битката с вируса към момента продължава. Novavax подписа съглашение за доставка на 2 милиарда дози годишно в Индия. Тя също по този начин подписа съглашения за доставки с Япония и Канада.

Компанията се чака да генерира доходи от чужбина през цялата година.

Неотдавнашният спад в акциите може да е чудесна опция за закупуване, разясняват специалисти. Компанията е подготвена за триумф през 2022 година и към този момент има поръчки за ваксини до края на тази година. Novavax ще генерира високи доходи през тази и идната година, а пазарът на грипната ваксина ще продължи да пораства. Това може да усили цената на компанията и както и да обезпечи мощен напредък в бъдеще.

Novavax има мощни фундаментални индикатори, съответно парично салдо и вероятности за напредък, с цел да реализира нови висоти.

Къси първични материали...

Ако не ви харесва петрола при равнище от над 100 $ за барел, което се случва за пръв път от 2014-та година насам и смятате, че обстановката в Украйна ще отшуми, то имате опция да се " заиграете " с някои мощно поскъпнали първични материали, вследствие на геополитическото напрежение.

Тук можете да погледнете към най-поскъпналите първични материали - като да вземем за пример алуминия, петрола и златото. Но би трябвало да сте доста деликатни, тъй като в случай че рецесията се задълбочи, или продължи по-дълго от естественото, то суровините могат да продължат да нарастват, а за какво не да отбележат и нови исторически върхове.

От друга страна, златото, което притегли вложителите търсещи сигурност, доближи дълголетен връх при равнище от близо 2000 $. Ако посочената психическа граница остане в действие обаче, то тя може да оттласне " жълтия метал " мощно надолу, изключително поради на идните покачвания на лихвите, които обичайно имат неподходящ резултат върху лихвите.

*Материалът е с осведомителен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР