Светът е в надпревара с времето в борбата срещу новия

...
Светът е в надпревара с времето в борбата срещу новия
Коментари Харесай

Омикрон настъпва: Какви мерки предприемат държавите по света?

Светът е в конкуренция с времето в битката против новия вид на вируса, предизвести ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. СЗО стартира тридневна среща, на която се чака да бъде направен световен проект за справяне с бъдещи пандемии. Все повече страни затварят изцяло границите си за чужденци.

В опит да се предпазят от рисковата разновидност редица страни не разрешиха пътуванията от Южна Африка. Сред тях са Франция, Англия, Италия, Германия и Нидерлания .



България също предприе ограничения за ограничение на разпространяването на новия вид на ковид. Граждани от Южна Африка не се позволяват. Българите, идващи от Южна Африка, няма да бъдат освобождавани от карантина, даже да покажат негативен резултат от тест за Ковид. Ако е позитивен, пробата, който ще се направи в края на карантината ще бъде секвениран, с цел да се намери дали е притежател на въпросния вариант, съобщи служебният министър доктор Стойчо Кацаров.

От среднощ на 29.11 Израел затвори външните си граници за задгранични жители. Очаква се мярката да важи за период от 2 седмици.

" За да запазим напредването вътре в страната, ще затворим външните си граници ", съобщи министър председателят на Израел Нафтали Бенет. Очаква се да бъде въведена в приложимост на технология за следене на телефони, която да открива местоположението на евентуално инфектираните хора.



Япония разгласи, че също затваря границите си за влизане на непознати жители.

Чехия разгласи, че от събота не приема жители, които през последните две седмици са прекарали повече от 12 часа в Южна Африка, Намибия, Лесото, Свазиленд, Зимбабве, Ботсвана, Мозамбик и Замбия. В страната има първи регистриран случай на новия вариант.

Чувствително стягане на ограниченията във Англия. В страната са доказани два случая на Омикрон. От вторник маските още веднъж стават наложителни в магазините и публичния превоз. Пътуванията остават позволени, само че всички идващи от чужбина ще би трябвало да се самоизолират и да си създадат PCR тест на втория ден от влизането си в кралството. Премиерът Борис Джонсън съобщи и че се обмисля въвеждането на наложителна трета доза за всички пълнолетни жители.



От през днешния ден до 18 декември в Нидерландия още веднъж са в действие строги ограничавания - всички заведения, магазини, кина и музеи ще би трябвало да затварят в 17:00. Изключение са аптеките и супермаркетите, които ще работят до 20:00. Засега учебните заведения остават отворени. Забраняват се и всеобщите събирания на публични места. За да не се стигне до вълнения, каквито имаше при предходни затягания на ограниченията, в огромните градове е засилено полицейското наличие.

61 пасажери, пристигнали с полет от Южна Африка бяха сложени под карантина поради съмнения за заразяване с разновидността Омикрон. Новата разновидност беше откритa при 13 от тях.



В Австрия също е доказано съществуването на новия вариант. Омикрон е потвърден посредством секвениране и с изключение на първият случай има подозрение за зараза със същия вариант при 30 души . Властите в провинция Тирол оповестиха за случай на хипотетична зараза от варианта в събота вечерта при австриец, който се е върнал от пътешестване до Африка.

На летище Швехат във Виена се прави обстоен надзор на пасажерите от южноафриканските страни. Военнослужещи наблюдават хода на пътуването, с цел да попречат на всеки да влезе в страната, заобикаляйки възбраната.

В мощ е възбрана за кацане на самолети от страните от Южна Африка, както и влизането на пасажери от тези страни в Австрия. Само австрийски жители могат да влизат в страната, само че с негативен PCR тест и 10-дневна карантина.



Първият случай на Омикрон в Европа беше засечен в Белгия . Той е открит в проба на пасажер, който се завръщал от Египет. Симптомите на пристигналия пасажер са от 22-и ноември. Белгия спря полетите от и до 7 африкански страни най-малко до края на годината. Белгийците, които се завръщат вкъщи от Южна Африка, би трябвало да останат под 10-дневна карантина.



Първи случай на заразяване с варианта Омикрон е открит и в Швейцария при мъж, който се е завърнал от Южна Африка преди към седмица.

Два случая са открити в Германия и един в Италия . Заразените са пристигнали от страни от Южна Африка. Правителствата към този момент постановиха възбрана за влизане на жители от някои южноафрикански страни.

Канада удостовери първи два случая на Омикрон при пасажери, които са се прибирали в Отава от Нигерия. И двамата пациенти са в изолираност, до момента в който здравните управляващи наблюдават възможните им контакти. В петък Канада забрани пътуванията от седем африкански страни заради опасения от разпространяването на новия вариант, само че Нигерия не е измежду тях.

Същевременно Филипините забрани влизането на чужденци от 7 европейски страни, измежду които Нидерландия, Белгия и Италия.

Въпреки първичните наблюдения на медици, че инфектираните с разновидността имат леки признаци, от СЗО предизвестяват, че има висока възможност Омикрон да се популяризира в международен мащаб. Поради огромния брой разновидности - 32, вирусът може да стане по-преносим и рисков.



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР