Светът е в хватката на една от най-сериозните здравни кризи

...
Светът е в хватката на една от най-сериозните здравни кризи
Коментари Харесай

Най-страшната заплаха за човешкото здраве – и как да се преборим с нея

Светът е в хватката на една от най-сериозните здравни рецесии в историята си. Най-тревожното е, че този път нейният темперамент няма шоковата стойност на епидемиите от ХИВ, ебола и свинския грип и по тази причина необятната общност и медиите – претръпнали и обезчувствени от неспирния поток „ скандални ” и „ стряскащи ” вести – не ѝ обръщат нужното внимание. А би трябвало. Защото сякаш скучно звучащата „ световна устойчивост към антибиотиците ” в действителност е проблем, който към този момент сее повече гибел и вреди от изброените нагоре бичове. При това освен в изолирани страни от „ третия свят ”, а на всички места – допустимо е дори и в личния ви дом.

Глобалната опасност

На 20 септември Общото заседание на Организация на обединените нации бе свикано едвам за четвърти път в историята си по въпрос, обвързван с човешкото здраве. Предишните три пъти международните водачи се стекоха от всички краища на света, с цел да обсъдят световните рецесии, провокирани от ХИВ/СПИН, незаразните заболявания като рака и инфаркта, които лишават две трети от животите в разрастващите се страни и – най-скорошният случай – епидемията от ебола. Този път специалистите събраха глави, с цел да привлекат внимание към антибиотичната устойчивост, която през последните 50 години закупи мащабите на световна пандемия.

„ Ако не успеем да се оправим с този проблем бързо и изцяло, антимикробната устойчивост ще направи даването на висококачествено и универсално опазване на здравето по-трудно, в случай че не и невероятно ”, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Бан Ки-мун. Според данните на организацията, всяка година над 700 000 души умират от инфекции, които не се поддават на медикаментозно лекуване заради развита устойчивост. Световната здравна организация (СЗО) предвижда, че до 2050 година броят на смъртните случаи ще доближи 10 милиона годишно.

За какво приказваме?

Простичко казано, бактериалната устойчивост е трайният резултат от несъразмерното потребление на антибиотици в лекуването на разнообразни заболявания, както и неправилната им приложимост – дали заради лекарска небрежност или заради решение на пациента да вземе нещата в свои ръце. Провалените благоприятни условия да се унищожат болестотворните микроорганизми кара вредоносните бактерии да развиват резистентност против медикаментите. Те се „ срещат ” с лекарството, което постоянно не се приема в задоволителни дози или задоволително дълго време, с цел да ги убие, научават „ номерата ” му и предават това стратегическо познание на потомството си. Получават се супербактерии с нови защитни механизми, които към този момент не се поддават на заличаване с познатите ни медикаменти.  Това постанова използването на още по-силни и евентуално нездравословни антибиотици, които на собствен ред вършат супербактериите още по-добри в отбраната. Така се основава обаян кръг, в който човечеството става все по-болно, а средствата му за отбрана и лекуване – все по-малко.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР